Βρετανικά ελικόπτερα Chinook είχαν σταλεί στην στρατιωτική πόλη Abbottabad, βόρεια του Πακιστάν, τον Οκτώβριο του 2005, την ίδια περίοδο που πιστεύεται ότι μετακόμισε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν .

Μυστικά διπλωματικά έγγραφα που διέρρευσαν από τον ιστότοπο Wikileaks δείχνουν ότι αμερικανικά στρατεύματα είχαν κατά πάσα πιθανότατα τοποθετηθεί στην περιοχή αυτή το 2008, στο πλαίσιο εκπαίδευσης των ειδικών δυνάμεων του Πακιστάν από τις ΗΠΑ για τον αγώνα κατά του εξτρεμισμού.

Ο μπιν Λάντεν πιστεύεται ότι μεταφέρθηκε στο κρησφύγετό του στο Abbottabad, το οποίο βρισκόταν 91 μόλις μέτρα από την πακιστανική στρατιωτική ακαδημία, το 2005.

Τον Οκτώβριο του 2005 η περιοχή επλήγη από ισχυρότατο σεισμό 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, από τον οποίο έχασαν τη ζωή του 75.000 άνθρωποι. Μεγάλες δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών συμμετείχαν τότε στο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας για την ανακούφιση των πληγέντων.

Τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η ιστοσελίδα Wikileaks αποκαλύπτουν λεπτομέρειες σχετικά με το ρόλο του βρετανικού στρατού στο λεγόμενο «σχέδιο αρωγής» (relief plan), το οποίο συμπεριελάμβανε την αποστολή τριών ελικοπτέρων της βρετανικής βασιλικής αεροπορίας Chinook στη βάση του Abbottabad.

Το έγγραφο αυτό, που έχει ημερομηνία 25 Οκτωβρίου 2005, λέει τα εξής: «Από την 24η Οκτωβρίου, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν στη διάθεσή του πέντε ελικόπτερα MI-8 και αναμένεται να φτάσουν άλλα τρία Chinook CH-47s μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Αυτά τα παρέχει η βασιλική αεροπορία της Βρετανίας ως δωρεά από το υπουργείο Διεθνούς Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου».

Τα ελικόπτερα αυτά θα μετέφεραν υλικά καταλυμάτων, προμήθειες επείγουσας βοήθειας και τρόφιμα.
«Από το Abbottabad τα ελικόπτερα θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στις εξής τέσσερις περιοχές: Batagram, Naran, Muzaffarabad και Chakothi. Από εκεί μικρότερα ελικόπτερα θα μεταφέρουν τη βοήθεια στα μέρη που υπάρχει ανάγκη».

Σύμφωνα με άλλο τηλεγράφημα, που χρονολογείται στο 2008, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πακιστάν, Mahmud Ali Durrani, ήθελε «περισσότερη αμερικανική βοήθεια» για να αντιμετωπίσει τους εξτρεμιστές. Ζητούσε μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών και ήθελε οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις να εκπαιδεύσουν περισσότερο τις δυνάμεις του Πακιστάν.

Το ίδιο έγγραφο αναφέρει ότι ειδικοί του αμερικανικού στρατού θα άρχιζαν την εκπαίδευση των πακιστανικών δυνάμεων στο Abbottabad τον Οκτώβριο του 2008.

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν