Δεν πήρε η συμμαχία Bildu «διαβατήριο» για τη συμμετοχή της στις τοπικές εκλογές της Ισπανίας εξαιτίας των δεσμών ορισμένων υποψηφίων της με την πολιτική πτέρυγα της ένοπλης αυτονομιστικής οργάνωσης ETA, σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Αξιωματούχος δήλωσε ότι το Δικαστήριο αποφάσισε με εννέα ψήφους υπέρ και μία κατά (ένα μέλος του δεν εξέφερε άποψη)να εγκρίνει έφεση των αρχών σε βάρος του Bildu και να του απαγορεύσει τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, μετά από περισσότερες από 12 ώρες διαβουλεύσεων.

Το βασκικό κόμμα-ομπρέλα μπορεί να προσφύγει εναντίον της απόφασης στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Το πλήρες κείμενο της απόφασης αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα σήμερα.

Στη συμμαχία συμμετείχαν βασκικά αυτονομιστικά κόμματα και ανένταχτοι ακτιβιστές μετά την απόφαση του δικαστηρίου να θέσει εκτός νόμου το κόμμα Sortu, που είχε ιδρυθεί ως διάδοχο του επίσης απαγορευθέντος Batasuna.

Αντίθετα με το Μπατασούνα, το Σόρτου αποκήρυσσε τη βία και η ίδρυσή του ακολούθησε την εκεχειρία που είχε κηρύξει η ETA τον Ιανουάριο. Η κυβέρνηση απέρριψε την εκεχειρία ως εκλογικό τέχνασμα.

Η Μαδρίτη είχε διακόψει τις συνομιλίες με την ETA όταν η ένοπλη παράταξη έσπασε την εκεχειρία τον Δεκέμβριο του 2006 και προέβη σε βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της ισπανικής πρωτεύουσας από την οποία είχαν βρει το θάνατο δύο άνθρωποι.