Μετά από τις επιθέσεις που δέχτηκαν η βρετανική πρεσβεία και άλλες διπλωματικές αποστολές ξένων χωρών στην Τρίπολη, το Λονδίνο αποφάσισε να απελάσει τον πρεσβευτή της Λιβύης στη Βρετανία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «η Σύμβαση της Βιέννης απαιτεί από το καθεστώς του Καντάφι να προστατεύει τις διπλωματικές αποστολές στην Τρίπολη. Παραλείποντας το, παραβίασε και πάλι τις διεθνείς υποχρεώσεις και ευθύνες του» και προσθέτει «κατά συνέπεια, αποφάσισα να απελάσω τον πρεσβευτή της Λιβύης, ο οποίος έχει στη διάθεσή του είκοσι τέσσερις ώρες για να φύγει από τη χώρα».

Ακόμα στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι επιθέσεις εναντίον διπλωματικών αποστολών δεν πρόκειται να αποδυναμώσουν την απόφαση της Βρετανίας να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό στη Λιβύη.

Όσον αφορά τη Ρώμη, το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας, κατήγγειλε τους «βανδαλισμούς» που σημειώθηκαν σε πολλές ξένες πρεσβείες, μεταξύ των οποίων και η ιταλική, στην Τρίπολη. Συγκεκριμένα το υπουργείο κατήγγειλε το καθεστώς Καντάφι που δεν φρόντισε για την ασφάλεια των ξένων διπλωματικών αποστολών.
Η Ρώμη επέδωσε επίσημη νότα διαμαρτυρίας μέσω της πρεσβείας της Τουρκίας στην Τρίπολη, η οποία έχει αναλάβει προσωρινά να εκπροσωπεί τα ιταλικά συμφέροντα στην πρωτεύουσα της Λιβύης.

Η πρεσβεία αλλά και η κατοικία του Ιταλού πρεσβευτή λεηλατήθηκαν, ενώ η πρεσβεία έχει κλείσει από τα μέσα Μαρτίου και οι διπλωματικοί υπάλληλοι έχουν επιστρέψει στην Ιταλία. Μέχρι πρόσφατα η Ιταλία διατηρούσε στενές σχέσεις με το λιβυκό καθεστώς. Οι δύο χώρες υπέγραψαν συνθήκη φιλίας τον Σεπτέμβριο του 2008 αλλά το Σάββατο ο Μουάμαρ Καντάφι απείλησε ευθέως να «μεταφέρει τη μάχη» σε ιταλικό έδαφος.