Ο ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, απειλεί να στείλει τους δημοσίους υπαλλήλους της χώρας του να… «σβήνουν φωτιές» αν δεν ληφθούν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα για τις πυρκαγιές, προκειμένου να μην επαναληφθεί η πύρινη κόλαση του περασμένου καλοκαιριού, όταν παραδόθηκαν στις φλόγες 10 εκατ. στρέμματα.

«Είναι άμεση ευθύνη της κυβέρνησης. Θεωρήστε το ως τελευταία προειδοποίηση. Αν δεν τα καταφέρετε, θα πάτε όλοι να σβήνετε τις φωτιές, μαζί με τα μέλη των τοπικών αρχών της Μόσχας και των άλλων περιοχών της Ρωσίας» είπε.

Η αντίδραση αυτή του ρώσου προέδρου ήρθε μετά τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης, που ανέφερε ότι τα μέτρα για την πρόληψη των πυρκαγιών θα τεθούν σε εφαρμογή τον Μάιο. Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι τότε θα είναι ήδη πολύ αργά.

Το καλοκαίρι του 2010 ένας πρωτόγνωρος καύσωνας έπληξε τις δυτικές περιοχές της Ρωσίας ενώ ταυτόχρονα τεράστιες πυρκαγιές κατέστρεψαν ολόκληρα χωριά και προκάλεσαν το θάνατο περίπου 60 ανθρώπων. Τοξικά νέφη καπνού κάλυψαν πολλές πόλεις, μεταξύ άλλων και τη Μόσχα.