Πριν από ένα μήνα επτά εσθονοί τουρίστες απήχθησαν στην κοιλάδα Μπεκάα στον ανατολικό Λίβανο. Ένα βίντεο με τους ομήρους να απευθύνουν έκκληση στους ηγέτες της Γαλλίας, του Λιβάνου, της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας να εξασφαλίσουν την απελευθέρωσή τους κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο, ενώ η αυθεντικότητά του δεν έχει ταυτοποιηθεί.

Ένας από τους ομήρους ζητεί από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Σάαντ αλ Χαρίρι, τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα, τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα και τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί να διασφαλίσουν την απελευθέρωσή τους.

«Σας παρακαλούμε να κάνετε ο,τιδήποτε για να μας βοηθήσετε να γυρίσουμε στο σπίτι μας», λέει ο όμηρος.

Και οι επτά όμηροι, οι οποίοι δείχνουν να είναι καλά στην υγεία τους, μιλούν για σύντομο χρονικό διάστημα στο βίντεο αυτό του ενός λεπτού και 47 δευτερολέπτων.

«Είναι μία πραγματικά δύσκολη κατάσταση. Σας παρακαλούμε κάντε ο,τιδήποτε», έλεγε ένας άλλος.

Οι λιβανικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες σε 11 ανθρώπους, εκ των οποίων 4 εξακολουθούν να διαφεύγουν, για την απαγωγή των τουριστών υπό την απειλή όπλου και τα πυρά που δέχθηκε περίπολος των δυνάμεων ασφαλείας που τους καταδίωξε.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η απαγωγή παραμένουν ασαφείς. Οι απαγωγές αποτελούν σπάνιο φαινόμενο μετά τον εμφύλιο πόλεμο στο Λίβανο το 1975 ως το 1990.

Ο υπουργός Εσωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Λιβάνου Ζίαντ Μπαρούντ δήλωσε ότι δεν είναι σαφές αν οι Εσθονοί εξακολουθούν να κρατούνται σε λιβανικό έδαφος.