Η κυβέρνηση της Συρίας ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο για την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στη χώρα, που αποτελούσε μία από τις βασικές διεκδικήσεις του αντικαθεστωτικού κινήματος, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Ο νόμος για την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, που επιβάλλει περιορισμούς στο δικαίωμα συνάθροισης και ελεύθερης μετακίνησης και επιτρέπει τη σύλληψη «υπόπτων, ή ατόμων που απειλούν την ασφάλεια» του κράτους, χρονολογείται από το 1962 και ετέθη πλήρως εν ισχύι έπειτα από την ανάρρηση του κόμματος Μπάαθ στην εξουσία το 1963.

Σύμφωνα με επιφανή νομομαθή, ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει πλέον να υπογράψει το νομοσχέδιο, προκειμένου αυτό να τεθεί εν ισχύ, όμως η υπογραφή του αποτελεί απλώς μία τυπική πράξη.

Η κυβέρνηση ενέκρινε επίσης τα νομοσχέδια για την κατάργηση του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας και εκείνου που ρυθμίζει το δικαίωμα στις διαδηλώσεις, μεταδίδει το SANA.

Σύμφωνα με στέλεχος οργάνωσης για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου το Δικαστήριο Κρατικής Ασφάλειας αποτελεί ένα έκτακτο δικαστικό σώμα, που δημιουργήθηκε κατόπιν μίας νομοθεσίας που χρονολογείται από τις 28 Μαρτίου 1968 και αντικατέστησε τα έκτακτα στρατοδικεία.

Η κρατική τηλεόραση εξήγησε σήμερα πως το νομοσχέδιο «ρυθμίζει το δικαίωμα για ειρηνική διαδήλωση των πολιτών, των αρχών και των μηχανισμών για την προστασία των πολιτών».

Οι ανακοινώσεις αυτές έρχονται λίγες ώρες μετά την έκδοση της διαταγής για την καταστολή της νέας αντικαθεστωτικής διαδήλωσης στο Χομς, βορείως της Δαμασκού.