Άνοιξαν οι κάλπες στη Φινλανδία για τις βουλευτικές εκλογές. Οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν τα νέα μέλη του Κοινοβουλίου της χώρας, έπειτα από μία προεκλογική περίοδο που χαρακτηρίστηκε από την άνοδο της εθνικιστικής δεξιάς.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 8 το βράδι, τοπική ώρα και τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να μεταδίδονται αμέσως μετά.

Η τελευταία σφυγμομέτρηση, την Πέμπτη, έδειξε πως η συντηρητική Εθνική Συμμαχία έχει το προβάδισμα, μπροστά από το Κέντρο της πρωθυπουργού Μαρί Κιβινιέμι και των Σοσιαλημοκρατών της αντιπολίτευσης.

Σε περίπτωση νίκης της Εθνικής Συμμαχίας, ο ηγέτης του Γίρκι Κατάινεν, υπουργός Οικονομικών της απερχόμενης κυβέρνησης, αναμένεται να διαδεχθεί την Κιβινιέμι στην ηγεσία της χώρας.

Η νέα κυβέρνηση ενδέχεται να έχει στις τάξεις της και το κόμμα των Αληθών Φιλανδών, του χαρισματικού Τίμο Σόινι, το οποίο η τελευταία δημοσκόπηση πιστώνει με ποσοστό 15,4%.

Μολαταύτα, οι εθνικιστές έχουν τονίσει «όρμπι ετ ούρμπι» πως δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση που θα τάσσεται υπέρ της αύξησης της οικονομικής εγγύησης που θα διαθέτει η Φιλανδία στο ταμείο βοήθειας της ΕΕ στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση.