Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί ζήτησε σε επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ την επέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να «σταματήσει η δολοφονία του λαού του Μπαχρέιν», όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Irna.

Ο Σαλεχί «εκφράζει τη λύπη του για την έλλειψη δράσης από την πλευρά του Συμβουλίου Ασφαλείας την ώρα που σε άλλες παρόμοιες καταστάσεις στην περιοχή η στάση του ήταν διαφορετική».

«Η εξέγερση του λαού του Μπαχρέιν είναι ίδια με τις εξεγέρσεις στην Τυνησία, την Αίγυπτο και η εξέγερση της πλειοψηφίας του λαού (του Μπαχρέιν) έχει στόχο να γίνουν δεκτές οι νόμιμες προσδοκίες του», πρόσθεσε.

Ο Σαλεχί επέκρινε επίσης την αποστολή στο Μπαχρέιν στρατευμάτων από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τα οποία συμμετέχουν στην καταστολή των διαδηλώσεων.

«Η κατάσταση στο Μπαχρέιν δεν έχει στρατιωτική λύση και η χρήση ξένων δυνάμεων για την καταπίεση του λαού δεν είναι λύση. Το μόνο που καταφέρνει είναι να περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση», επεσήμανε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

«Η ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη διότι η συνέχιση της κρίσης στο Μπαχρέιν» μπορεί «να αποσταθεροποιήσει την περιοχή του Περσικού Κόλπου και θα έχει επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε ο Σαλεχί.

Το Ιράν, οι κάτοικοι του οποίου είναι στην πλειοψηφία τους σιίτες, όπως και οι κάτοικοι του Μπαχρέιν οι οποίοι όμως διοικούνται από μία σουνιτική δυναστεία, έχει καταδικάσει πολλές φορές την καταπίεση του κινήματος διαμαρτυρίας και την αποστολή στρατευμάτων από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Μανάμα από τη μεριά της κατηγορεί τις ιρανικές αρχές ότι υποστήριζε τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου εναντίον της σουνιτικής βασιλικής οικογένειας αλ Χαλίφα.

Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν σεΐχης Χάλεντ μπιν Άχμεντ αλ Χαλίφα δήλωσε σήμερα ότι δεν σκοπεύει να διαλύσει το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Χθες Πέμπτη το υπουργείο Δικαιοσύνης και Ισλαμικών Υποθέσεων είχε ανακοινώσει ότι κινεί τη νομική διαδικασία για τη διάλυση του Wefaq και ακόμη ενός αντιπολιτευόμενου κόμματος εξαιτίας των σημαντικών παραβιάσεων του συντάγματος και της νομοθεσίας του βασιλείου που σημειώθηκαν με την ανάληψη δραστηριοτήτων τους.

«Μία διευκρίνιση: το Μπαχρείν δεν επιθυμεί να διαλύσει πολιτικά κόμματα (…) Σύμφωνα με το σύνταγμα, θα γίνουν εκλογές για να συμπληρωθούν οι έδρες που έμειναν κενές έπειτα από την αποχώρηση του Wefaq από το κοινοβούλιο. Ολα τα κόμματα, ανάμεσά τους και το Wefaq, ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν στις εκλογές και να υπηρετήσουν το λαό μέσω του κοινοβουλίου», δήλωσε ο σεΐχης αλ Χαλίφα.

Ο υπουργός δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις, όμως οι σημερινές του δηλώσεις φαίνονται να αντικρούουν τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης και Ισλαμικών Υποθέσεων.