Απερίφραστα καταδικάζουν οι ΗΠΑ την κυβερνητική βία που ασκείται εναντίον των διαδηλωτών τις τελευταίες ημέρες στην Υεμένη, με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου να προειδοποιεί τον πρόεδρο ‘Αλι Αμπντάλα Σάλεχ ότι έχει ευθύνη για την ασφάλεια των πολιτών της χώρας.

«Οι Υεμενίτες έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν ειρηνικά και υπενθυμίζουμε στον πρόεδρο Σάλεχ ότι είναι ευθύνη του να εγγυάται την ασφάλεια των Υεμενιτών που ασκούν το οικουμενικό δικαίωμα να εκφράζουν την πολιτική τους άποψη», είπε ο Τζέι Κάρνεϊ.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ομπάμα κάλεσε την κυβέρνηση στη Σαναά να διεξαγάγει πλήρη έρευνα για τα επεισόδια αυτά ώστε όσοι ευθύνονται να λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους.

Ο Κάρνεϊ επανέλαβε την αμερικανική θέση ότι ο πρόεδρος Σάλεχ οφείλει να βρει λύση στο πολιτικό αδιέξοδο με την αντιπολίτευση ώστε βραχυπρόθεσμα να υπάρξει πολιτική αλλαγή με ειρηνικό τρόπο.

Λίγο νωρίτερα το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να διακόψει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Υεμένη προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στον πρόεδρο Σάλεχ.
 
Νέα βίαια επεισόδια προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 24 ανθρώπων μέσα σε δύο ημέρες στην Υεμένη όπου από τη Δευτέρα ταραχές μεταξύ υποστηρικτών του αρχηγού του κράτους και διαδηλωτών σημειώθηκαν στις πόλεις Ταϊζ, Χοντέιντα και Σαναά. Στις πόλεις αυτές χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν εδώ και εβδομάδες το τέλος του καθεστώτος Σάλεχ.