Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, αντιτάχθηκε σήμερα στην ιδέα να εξοπλιστούν οι Λίβυοι εξεγερμένοι, υπογραμμίζοντας ότι το ΝΑΤΟ επεμβαίνει στρατιωτικά «για να προστατεύσει το λιβυκό λαό και όχι για να οπλίσει το λαό».

«Βρισκόμαστε εκεί για να προστατεύσουμε το λιβυκό λαό, όχι για να οπλίσουμε το λαό», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Στοκχόλμη.

«Σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, και ομιλώ εξ ονόματος του ΝΑΤΟ, θα επικεντρωθούμε στην εφαρμογή ενός εμπάργκο στα όπλα και ο ξεκάθαρος στόχος ενός εμπάργκο στα όπλα είναι να σταματήσει η είσοδος όπλων στη χώρα», δήλωσε ο Ράσμουσεν.

Το Παρίσι, η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο δηλώνουν από την Τρίτη ότι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να οπλίσουν τους Λίβυους εξεγερμένους, μια πρόταση που απορρίπτεται από πολλές χώρες μέλη του διεθνούς συνασπισμού στη Λιβύη, όπως η Νορβηγία, η Δανία ή το Βέλγιο.

Ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη στη Σουηδία, η οποία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα την πρόθεσή της να στείλει οκτώ μαχητικά αεροπλάνα για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη μόλις το κοινοβούλιο δώσει το πράσινο φως, κάτι που αναμένεται ότι θα κάνει αύριο Παρασκευή.

Είναι η πρώτη φορά από το 1963 που η Σουηδία, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, στέλνει μαχητικά αεροπλάνα στο εξωτερικό για στρατιωτική αποστολή.