Έξι κουβανοί πρώην πολιτικοί κρατούμενοι και οι οικογένειές τους έφτασαν σήμερα στη Μαδρίτη, ενώ ένας ακόμη αναμένεται εντός της ημέρας, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για τη σταδιακή απελευθέρωση 52 διαφωνούντων που είναι φυλακισμένοι από το 2003.

Αυτή η πρώτη ομάδα των διαφωνούντων που απελευθερώθηκαν και τα περίπου τριάντα μέλη των οικογενειών τους που τους συνοδεύουν έφθασαν το μεσημέρι στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης Μπαράχας με πτήση της ισπανικής αεροπορικής εταιρείας Air Europa.

Άλλοι 13 πολιτικοί κρατούμενοι περιμένουν να αναχωρήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες για την Ισπανία, σύμφωνα με την κουβανική Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία που μεσολάβησε για τις απελευθερώσεις.

Το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως μεταξύ των πρώτων επτά απελευθερωθέντων περιλαμβάνεται ένας από τους γνωστότερους κουβανούς πολιτικούς κρατουμένους, ο 60χρονος δημοσιογράφος Ρικάρντο Γκονσάλες.

Ο Γκονσάλες, ο οποίος εργαζόταν για τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα πριν συλληφθεί το 2003 και καταδικαστεί σε κάθειρξη 20 ετών, αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και πρέπει να υποβληθεί σε αρκετές επεμβάσεις.