Μια μεγάλη διάσκεψη για τη στάση της διεθνούς κοινότητας έναντι της Λιβύης οργανώνεται αύριο από την κυβέρνηση Κάμερον στο Λονδίνο. Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών 35 χωρών (μεταξύ αυτών και η αμερικανίδα Χίλαρι Κλίντον), ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, καθώς και ο Προεδρεύων της Αφρικανικής Ένωσης Ζαν Πινγκ.

Στη συνέχεια της συνόδου που έλαβε χώρα στο Παρίσι (σε επίπεδο κορυφής), η διάσκεψη που πραγματοποιείται αύριο θα αξιολογήσει τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη, την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη βοήθεια που χρειάζεται η χώρα προς κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών που έχουν προκύψει. Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε σχετικά πως έχει ιδιαίτερη σημασία το να επιβεβαιωθεί ότι «η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να έχει ενωμένη και συντονισμένη δράση έναντι της κρίσης» και σημείωσε ότι στη διάσκεψη του Λονδίνου θα συγκροτηθεί Ομάδα Επαφής από εκείνες τις χώρες που θέλουν να αναλάβουν συντονιστικό ρόλο επί του θέματος.

Στην αυριανή διάσκεψη θα λάβει μέρος ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, ενώ στην Τουρκία ενόψει της διάσκεψης (στην οποία θα λάβει μέρος ο κ. Αχμέτ Νταβούτογλου) υπήρξε ανησυχία για την πρόσκληση.

Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Σαρκοζί δεν είχε προσκαλέσει την Τουρκία (στην αντίστοιχη σύνοδο που οργανώθηκε στο Παρίσι πριν από μια βδομάδα) είχε προκαλέσει δυσφορία στην Άγκυρα, η οποία διαμηνύθηκε στο Παρίσι.

Σε απάντηση της τουρκικής δυσαρέσκειας ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών (αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις) Πιερ Λελούς είχε παρατηρήσει ότι «στην Τουρκία βρίσκεται σε εξέλιξη η προεκλογική περίοδος και αυτό δεν βοηθά».

Ως εκ τούτου, οι Τούρκοι διπλωμάτες ανέμεναν με ανησυχία τις προθέσεις της Βρετανίας, η οποία όμως τελικά δεν ακολούθησε το προηγούμενο της Γαλλίας.

Όχι μόνον ο κ. Χέιγκ προσκάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του, αλλά επίσης οργάνωσε ταυτόχρονη τηλεφωνική επικοινωνία με τη συμμετοχή του ιδίου και των ομολόγων του από τις ΗΠΑ (Χίλαρι Κλίντον), τη Γαλλία (Αλέν Ζιπέ) και την Τουρκία (Αχμέτ Νταβούτογλου) για να εξετάσουν «τη στρατιωτική δράση της Συμμαχίας στη Λιβύη», όπως αναφέρθηκε σχετικά.