Νέα διαμάχη αναφορικά με τις επικείμενες αποφάσεις της Ε.Ε. για τη στήριξη του ευρώ κυοφορείται στον κυβερνητικό συνασπισμό της καγκελαρίου Μέρκελ.

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θεωρούν ότι δεσμεύονται από τις συστάσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων των κυβερνητικών κομμάτων Χριστιανικής Ένωσης και Φιλελευθέρων, οι οποίες ζητούν να απαγορευτεί η αγορά κρατικών ομολόγων από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης του ευρώ ESM.

Μέρκελ και Σόιμπλε απορρίπτουν επίσης την αγορά κρατικών τίτλων από το μηχανισμό, αλλά δεν είναι αντίθετοι στην πρόταση της επαναγοράς ομολόγων από τις ενδιαφερόμενες χώρες με πιστώσεις του μηχανισμού στήριξης.

Κορυφαία κοινοβουλευτικά στελέχη της Χριστιανικής Ένωσης CDU-CSU και των Φιλελευθέρων FDP προειδοποιούν την καγκελάριο και τον υπ. Οικονομικών να πάρουν στα σοβαρά τις αποφάσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων των κυβερνητικών κομμάτων.

Σημειώνεται ότι τα δύο νομοθετικά σώματα της Γερμανίας η ομοσπονδιακή βουλή και το ομοσπονδιακό συμβούλιο θα κληθούν να επικυρώσουν τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε επίπεδο Ε.Ε. για τη σύσταση του Μόνιμου Μηχανισμού Σταθερότητας ESM.