Ο Ινδονήσιος δημοσιογράφος Μπαντζίρ Αμπαρίτα δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι και τραυματίστηκε σοβαρά, μετά τη δημοσίευση άρθρου του στο οποίο είχε καταγράψει την καταγγελία ότι μια κρατούμενη βιάστηκε από αστυνομικούς στην επαρχία Παπούα.

Ο Αμπαρίτα, που εργάζεται για τον ιστότοπο Vivanews.com και την αγγλόφωνη καθημερινή εφημερίδα Jakarta Globe, υποβλήθηκε σε χειρουργικές επεμβάσεις καθώς φέρει τραύματα στο στομάχι και το στήθος, ανέφερε η Συμμαχία Ανεξάρτητων Δημοσιογράφων.

Δύο άνδρες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα πλησίασαν τον Αμπαρίτα έξω από το γραφείο του δημάρχου της πόλης Εντρόπ, στην περιοχή Τζαγιαπούρα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα κι ο ένας εξ αυτών τον μαχαίρωσε επανειλημμένα, σύμφωνα με την ένωση.

«Η επίθεση αυτή αποτελεί επονείδιστη ενέργεια και συνιστά μια μορφή πίεσης προς τον Τύπο στην Ινδονησία», δήλωσε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Νεζάρ Πατρία.

Η Τζακάρτα Γκλόουμπ, για την οποία ο Αμπαρίτα γράφει ελεύθερα ρεπορτάζ, ανέφερε ότι το τελευταίο κείμενο του δημοσιογράφου αναφερόταν στη σεξουαλική κακοποίηση από αστυνομικούς μιας κρατούμενης σε κέντρο κράτησης στην Τζαγιαπούρα.

Το σκάνδαλο είχε ξεσπάσει τον τελευταίο μήνα όταν η κρατούμενη, η οποία είχε συλληφθεί διότι κατηγορείτο για παράνομο τζόγο, είχε προβεί σε καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησής της από τρεις αστυνομικούς από το Νοέμβριο ως τον Ιανουάριο, σημείωσε η Γκλόουμπ. Η υπόθεση ανάγκασε τον επικεφαλής της αστυνομίας στην Τζαγιαπούρα αρχιεπιθεωρητή Ιμάμ Σετιαουάν να υποβάλει την παραίτησή του χθες.