Στην επιστολή προς το Νικολά Σαρκοζί, με την οποία υπέβαλε την παραίτησή της η Μισέλ Αλιό – Μαρί, η ίδια δήλωσε «Αν και έχω το αίσθημα ότι δεν διέπραξα καμία παράλειψη, αποφάσισα να εγκαταλείψω τη θέση της υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων». και πρόσθεσε «Σας ζητώ να δεχθείτε την παραίτησή μου».

Ακόμα υπογράμμισε: «Εδώ και μερικές εβδομάδες, είμαι ο στόχος πολιτικών επιθέσεων και στη συνέχεια επιθέσεων από ΜΜΕ, που μεταφέρουν, για να δημιουργήσουν υποψίες, ψέμματα και αμαλγάματα»

Επιπλέον ανέφερε «Εδώ και δεκαπέντε ημέρες, η οικογένειά μου έχει υποστεί εκ μέρους ορισμένων ΜΜΕ πραγματική παρενόχληση στην ιδιωτική της ζωή» και «δεν μπορώ να δεχθώ πως ορισμένοι χρησιμοποιούν αυτή τη σκευωρία για να προσπαθήσουν να γίνει πιστευτή μια αδυναμία της διεθνούς πολιτικής της Γαλλίας».

Τέλος διευκρίνισε «Έχω μια πολύ υψηλή ιδέα της πολιτικής στην υπηρεσία της Γαλλίας ώστε να δεχθώ να χρησιμοποιηθώ ως πρόσχημα για μία τέτοια επιχείρηση» και «έχω μεγάλη πίστη και φιλία προς το πρόσωπό σας για να δεχθώ ότι η διεθνής δράση σας μπορεί, με οποιονδήποτε τρόπο, να δοκιμασθεί».

Η Αλιό-Μαρί συνάντησε το Νικολά Σαρκοζί τις πρώτες απογευματινές ώρες για να του παραδώσει την επιστολή παραίτησής της.