Αποφασισμένοι να διασφαλίσουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά τους και να την προστατεύσουν από λεηλασίες, όπως αυτές που σημειώθηκαν πριν από μερικές εβδομάδες στην Αίγυπτο, εμφανίζονται οι Λίβυοι που έχουν εξεγερθεί κατά την κυβέρνησης του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι.

Η περιοχή της σημερινής Λιβύης είχε αποικιστεί και κατακτηθεί από τους περισσότερους από τους μεγάλους πολιτισμούς που κυριάρχησαν κατά την αρχαιότητα στη Μεσόγειο — Φοίνικες, Αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους. Κάποιοι από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς θησαυρούς της βρίσκονται σήμερα στη Λέπτις Μάγκνα, μια ρωμαϊκή παραθαλάσσια πόλη, γενέτειρα του αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου, που απέχει 130 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης. Η Λέπτις Μάγκνα με το αμφιθέατρο, τα μαρμάρινα λουτρά, τις δρόμους με τις κιονοστοιχίες και τη βασιλική της θεωρείται το «πετράδι του στέμματος» της ρωμαϊκής κληρονομιάς της Λιβύης.

Μολονότι οι επικοινωνίες με τη Λιβύη παρουσιάζουν πολλά προβλήματα από την έναρξη της εξέγερσης κατά του Καντάφι, δύο αρχαιολόγοι που έχουν εργαστεί στη χώρα υποστηρίζουν ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα και η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας φαίνεται ότι δεν έχουν υποστεί ζημιές όπως αυτές που παρατηρήθηκαν κατά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στην Αίγυπτο.

Επίσης, ένας Αιγύπτιος που πέρασε το Σάββατο τα σύνορα με την Τυνησία δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η Σαμπράθα — μια αρχαία ρωμαϊκή πόλη με αμφιθέατρο και ένα ανακατασκευασμένο θέατρο όπου ο Μπενίτο Μουσολίνι παρακολουθούσε παραστάσεις κατά την ιταλική αποικιοκρατία — βρίσκεται στα χέρια των πολιτών. Η πληροφορία αυτή ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλες πηγές.