Να δοθεί προτεραιότητα στην ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας ζητά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα από τους ηγέτες της G20.

Με επιστολή του ενόψει της συνόδου στο τέλος Ιουνίου, ο Πρόεδρος Ομπάμα απευθύνεται στους ηγέτες της G20 θέτοντας στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων την επιτάχυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε η παγκόσμια οικονομία να ανακάμψει.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κάνει έκκληση για την επίτευξη συμφωνίας πάνω σε αποτελεσματικά πλαίσια εποπτείας των αγορών.
Πιο συγκεκριμένα, κάνει λόγο για περιορισμό του μεγέθους των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών, όπως επίσης και για τις αρχές πάνω στις οποίες ο χρηματοπιστωτικός τομέας πρέπει πληρώσει για τα βάρη που προκαλούνται.

Η ανάκαμψη, η διασφάλιση και η ισχυροποίησή της οικονομίας πρέπει να τεθεί σε απόλυτη προτεραιότητα, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την πολιτική του αναφέρει ότι δεσμεύεται να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική σταθερότητα στις ΗΠΑ, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση και στις άλλες χώρες να πράξουν μεσοπρόθεσμα το ίδιο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα στην επιστολή του επισημαίνει ακόμη την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας συμφωνίας για ένα πλαίσιο ισχυρής εποπτείας στις αγορές παραγώγων.

Ειδικότερα για την Ευρώπη, από την οποία προέρχονται πολλές από τις χώρες που μετέχουν στη διευρυμένη σύνοδο, υπογραμμίζει την σημασία να επιλυθεί η αβεβαιότητα για τα τραπεζικά κεφάλαια και να υπάρχει διαφάνεια στους προϋπολογισμούς των τραπεζών.

Θεωρεί ότι οι απαιτήσεις για το κεφάλαιο και τη ρευστότητα των εταιρειών πρέπει επίσης να γίνουν αυστηρότερες ενώ προσθέτει ότι, αν η εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη μειωθεί, οι χώρες θα πρέπει να απαντήσουν με ταχύτητα και αποφασιστικά.