Δεκάδες διαδηλωτές σκοτώθηκαν το Σάββατο σε συγκρούσεις με άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας της Λιβύης στην πόλη Βεγγάζη, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, στα χειρότερα επεισόδια από την άνοδο του Μουάμαρ Καντάφι πριν από τέσσερις δεκαετίες.

Ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών από κτηριακό συγκρότημα όπου έχουν αποσυρθεί, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Οι λιβυκές αρχές δεν έχουν επιτρέψει σε ξένους δημοσιογράφους να εισέλθουν στη χώρα αφότου άρχισαν οι διαδηλώσεις εναντίον του Καντάφι και ξέσπασαν ταραχές, μαρτυρία που δεν μπορεί όμως να επαληθευτεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν δημιουργήσει μια περίμετρο ασφαλείας 50 μέτρων γύρω από ένα κέντρο διοίκησης στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί και ακροβολισμένοι σκοπευτές πυροβολούν οποιονδήποτε πλησιάσει.

Η μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch ανακοίνωσε χθες ότι τουλάχιστον 84 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες τρεις ημέρες σε μια σκληρή επιχείρηση καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Η βία μοιάζει να επικεντρώνεται στη Βεγγάζη, περίπου 1.000 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας, όπου πάντοτε η υποστήριξη προς τον Καντάφι ήταν πολύ πιο περιορισμένη από ό,τι σε άλλες περιοχές της Λιβύης.