Η γερμανική κυβέρνηση βάζει φρένο στις προσφυγές στη δικαιοσύνη πολιτών που διαμαρτύρονται για το θόρυβο που κάνουν… τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς.
Τα τελευταία χρόνια έχουν κατατεθεί χιλιάδες αγωγές κατά παιδικών σταθμών, από περίοικους που δεν άντεχαν το θόρυβο. Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλοί παιδικοί σταθμοί έχουν κλείσει και άλλοι έχουν μεταφερθεί μακριά από τα κέντρα των πόλεων. Το νέο νομοσχέδιο έχει στόχο την επιστροφή των παιδικών σταθμών σε ζώνες κατοικίας.

Το νομοσχέδιο ορίζει πως οι θόρυβοι που προέρχονται από παιδικούς σταθμούς, σκάμματα με άμμο ή παιδικές χαρές «δεν αποτελούν εν γένει περιβαλλοντική βλάβη».

«Είναι μια σαφής νομοθετική ένδειξη υπέρ μιας κοινωνίας προδιατεθειμένης ευνοϊκά έναντι των παιδιών», αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέτγκεν σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο του.

«Πρέπει να υπάρχει ένα ορισμένο επίπεδο ανοχής από την πλευρά της κοινωνίας στο θόρυβο που κάνουν τα παιδιά, ο οποίος δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται όπως ο θόρυβος που προκαλείται από βιομηχανικές εγκαταστάσεις», τονίζει ο Ρέτγκεν.

Η ρύθμιση κρίθηκε απαραίτητη καθώς στη Γερμανία παρατηρείται πτώση της γεννητικότητας, ενώ πολλοί γονείς διαμαρτύρονται επειδή αναγκάζονται να στέλνουν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς, μακριά από τα σπίτια τους.