Σε μια συνταρακτική ανακάλυψη που μπορεί χωρίς υπερβολή να ξαναγράψει την ανθρώπινη ιστορία προχώρησαν οι αρχαιολόγοι στο δυτικό Ιράν, εντοπίζοντας τα λείψανα 19 σφαγμένων αγριογούρουνων.
Τα ευρήματα χρονολογούνται από το 9660-9340 π.Χ. kαι εντοπίστηκαν στη νεολιθική τοποθεσία Asiab κοντά στην Kermanshah.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Communications Earth & Environment, τα ζώα ήταν σφαγμένα από ανθρώπους και τα λείψανα τοποθετημένα όλα μαζί μέσα σε ένα σφραγισμένο λάκκο σε ένα κυκλικό ημιυπόγειο κτίριο.
Αυτό ενδεχομένως, σημαίνει ότι έγινε κάποια γιορτή και τα ζώα χρησιμοποιήθηκαν ως θυσία, ώστε να φάνε οι συμμετέχοντες, με την ποσότητα των αγριογούρουνων να υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να χορτάσει έως και 1.200 ενήλικες, μεγάλος πληθυσμός για την τότε εποχή. Ωστόσο, υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα. Οι συγκεκριμένες τελετές αρχίζουν να διεξάγονται μετά το 6.000 π.Χ. με την εμφάνιση της γεωργίας και των αγροτικών κοινωνιών, που αντικατέστησαν τροφοσυλλογή.
Αν πράγματι λοιπόν ισχύουν τα ευρήματα, τότε ξαναγράφεται η ανθρώπινη ιστορία και αλλάζει η άποψη ότι ο άνθρωπος αναπτύχθηκε ουσιαστικά εν μέσω ειρήνης και με τον σχηματισμό μεγάλων κοινωνιών. Αντιθέτως, θα έδειχνε ότι άλλοι παράγοντες πέρα από τις οργανωμένες κοινωνίες οδήγησαν στην εξέλιξη του ανθρώπου, ειδικά σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό του.
Το Interesting Engineering έγραψε ότι οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να αποκλείσουν όλα τα ενδεχόμενα, αλλά τα στοιχεία φέρεται να συνηγορούν σε ιστορική ανακάλυψη. Στη νεολιθική εποχή οι άνθρωποι απέφευγαν να κυνηγούν και να τρώνε αγριογούρουνα, ενώ ο αριθμός τους -19 στο σύνολο- σήμερα μοιάζει μικρός, αλλά αναλογικά για την τότε εποχή ήταν ιδιαίτερα τεράστιος.
Επίσης, τα αγριογούρουνα φέρεται να μεταφέρθηκαν ζωντανά στην τοποθεσία, δηλαδή να τα μετέφεραν εκεί άνθρωποι, κάτι ασυνήθιστο για τις τότε κοινωνίες. Μάλιστα, το σενάριο της μεταφοράς ενισχύουν οι αναλύσεις στα δόντια των ζώων που έδειξαν πως έτρωγαν συγκεκριμένα πράγματα, σαν κάποιος να τα τάιζε σκόπιμα.
Οι αρχαιολόγοι που συμμετείχαν στην ανασκαφή, ανέφεραν ότι το γλέντι διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στην εδραίωση των κοινωνικών δεσμών μεταξύ των προϊστορικών κοινοτήτων. Αν επιβεβαιωθούν τα ευρήματα όμως, ενδεχομένως η κοινωνική διασκέδαση αποδειχτεί ο παράγοντας που οδήγησε στις οργανωμένες κοινωνίες και όχι η ανάγκη για επιβίωση.