Το επερχόμενο κονκλάβιο που θα ξεκινήσει στις 7 Μαΐου θα είναι το λιγότερο ευρωκεντρικό από ποτέ, καθώς περισσότεροι από τα τρία τέταρτα των 135 καρδιναλίων-εκλεκτόρων έχουν διοριστεί από τον πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος αναμόρφωσε το Κολέγιο των Καρδιναλίων, υιοθετώντας μια πιο «γενναιόδωρη» ματιά προς τις περιφέρειες της Εκκλησίας.
Οι 135 καρδινάλιοι-εκλέκτορες του Κολεγίου προέρχονται από 71 διαφορετικές χώρες και από τις πέντε ηπείρους.
Σύμφωνα με το vaticannews, περισσότεροι από τα τρία τέταρτα αυτών (108) διορίστηκαν από τον πάπα Φραγκίσκο, ενώ 22 δημιουργήθηκαν από τον Βενέδικτο ΙΣΤ΄ και πέντε από τον Άγιο Ιωάννη Παύλο Β΄, γεγονός που τους καθιστά τους «βετεράνους» του κονκλαβίου. Αυτοί είναι: ο Γάλλος καρδινάλιος Φιλίπ Μπαρμπαρέν, ο Κροάτης καρδινάλιος Γιόσιπ Μπόζανιτς, ο καρδινάλιος Βίνκο Πούλιτς από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και ο καρδινάλιος Πίτερ Τούρκσον από την Γκάνα.
Ένα λιγότερο ευρωκεντρικό σώμα
Κατά τη διάρκεια των 12 ετών της θητείας του, ο πάπας Φραγκίσκος αναμόρφωσε σημαντικά το Κολέγιο των Καρδιναλίων, μετατρέποντάς το σε ένα λιγότερο ευρωκεντρικό και περισσότερο διεθνές σώμα. Αυτό αντικατοπτρίζει τόσο την προσωπική του προδιάθεση να μετατοπίσει το κέντρο βάρους του Καθολικισμού προς τον Παγκόσμιο Νότο, δίνοντας έμφαση στις «περιφέρειες», όσο και την ευρύτερη τάση ότι η Εκκλησία του μέλλοντος θα έχει πιθανότατα ένα όλο και πιο μη ευρωπαϊκό πρόσωπο.
Για πρώτη φορά, 12 χώρες θα εκπροσωπηθούν από καρδινάλιους-εκλέκτορες που κατάγονται από αυτές. Οι χώρες αυτές είναι: Αϊτή (καρδινάλιος Τσίμπλι Λανγκλουά), Πράσινο Ακρωτήρι (Αρλίντο Φουρτάντο Γκόμες), Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (Ντιεντονέ Νζαπαλάινγκα), Παπούα Νέα Γουινέα (Τζον Ριμπάτ), Μαλαισία (Σεμπάστιαν Φρανσίς), Σουηδία (Άντερς Αρμπορέλιους), Λουξεμβούργο (Ζαν-Κλοντ Χόλεριχ), Ανατολικό Τιμόρ (Βιργκίλιο ντο Κάρμο ντα Σίλβα), Σιγκαπούρη (Γουίλιαμ Σενγκ Τσάι Γκο), Παραγουάη (Ανταλμπέρτο Μαρτίνες Φλόρες), Νότιο Σουδάν (Στέφεν Αμέγιου Μάρτιν Μούλα) και Σερβία (Λάντισλαβ Νέμετ).
53 καρδινάλιοι από την Ευρώπη
Ωστόσο, η Ευρώπη εξακολουθεί να έχει σημαντική παρουσία στο Κολέγιο των Καρδιναλίων. Η γηραιά ήπειρος εκπροσωπείται από 53 καρδινάλιους-εκλέκτορες (ορισμένοι από τους οποίους ηγούνται ενοριών και αρχιεπισκοπών εκτός Ευρώπης ή υπηρετούν ως Αποστολικοί στο εξωτερικό ή στη Ρωμαϊκή Κουρία), με την Ιταλία να κατέχει τη μερίδα του λέοντος (19), ακολουθούμενη από τη Γαλλία (6) και την Ισπανία (5).
37 καρδινάλιοι από την Αμερική, 23 από την Ασία, 18 από την Αφρική και 4 από την Ωκεανία
Από το σύνολο 37 καρδινάλιοι-εκλέκτορες προέρχονται από την Αμερική (16 από τη Βόρεια Αμερική, 4 από την Κεντρική Αμερική και 17 από τη Νότια Αμερική), 23 από την Ασία, 18 από την Αφρική και 4 από την Ωκεανία.
Έτσι, παρότι οι Ευρωπαίοι καρδινάλιοι εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία όσων θα συγκεντρωθούν στο κονκλάβιο, ο «υπόλοιπος κόσμος» πλέον ξεπερνά ξεκάθαρα την Ευρώπη.
Αν και η γεωγραφική εκπροσώπηση δεν καθορίζει από μόνη της το αποτέλεσμα της εκλογής του νέου πάπα, καθώς επηρεάζεται και από άλλους κρίσιμους παράγοντες, η γεωγραφία δεν μπορεί να αγνοηθεί λόγω του παγκόσμιου αντίκτυπου του ρόλου του πάπα.
Ηλικίες των καρδιναλίων – εκλεκτόρων
Σε ό,τι αφορά την ηλικία, ο νεότερος καρδινάλιος του Κολεγίου είναι ο Αυστραλιανός, ουκρανικής καταγωγής, Μικόλα Μπιτσόκ, ηλικίας 45 ετών, ενώ ο γηραιότερος είναι ο Ισπανός Κάρλος Οσόρο Σιέρα, ηλικίας 79 ετών.
Έξι καρδινάλιοι γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1970: ο Ιταλός καρδινάλιος Μπαλντασάρε Ρέινα, Βικάριος της Επισκοπής της Ρώμης, ο οποίος θα κλείσει τα 55 τον προσεχή Νοέμβριο, ο Καναδός Φρανκ Λέο (1971), ο Λιθουανός Ρολάντας Μακρίκας, Συν-Εφημέριος της Βασιλικής της Αγίας Μαρίας της Μεγάλης (1972), ο Ινδός Τζορτζ Τζέικομπ Κούβακαντ, Προϊστάμενος του Δικαστηρίου για τον Διαθρησκειακό Διάλογο (1973), ο Πορτογάλος Αμερίκο Μανουέλ Άλβες Αγκιάρ (1973) και ο ιταλογενής Τζόρτζιο Μαρένγκο (1974), Αποστολικός Έπαρχος της Ουλάν Μπατόρ στη Μογγολία, η οποία θα εκπροσωπηθεί για πρώτη φορά σε κονκλάβιο.
Άλλες ηλικιακές κατηγορίες περιλαμβάνουν 50 καρδινάλιους γεννημένους τη δεκαετία του 1940, 47 τη δεκαετία του 1950 και 31 τη δεκαετία του 1960. Η πιο πολυπληθής χρονολογική ομάδα είναι αυτή του 1947, με 13 καρδινάλιους ηλικίας κοντά στα 78.
33 καρδινάλιοι από θρησκευτικά τάγματα
Ανάμεσα στους καρδινάλιους-εκλέκτορες, 33 ανήκουν σε 18 διαφορετικά θρησκευτικά τάγματα. Οι Σαλεσιανοί είναι οι πιο πολυάριθμοι με πέντε μέλη: Κάρλος Μάουνγκ Μπο, Βιργκίλιο ντο Κάρμο ντα Σίλβα, Άνχελ Φερνάντεζ Αρτίμε, Κριστόμπαλ Λόπες Ρομέρο και Ντανιέλ Στουρλά Μπερχουέτ. Τέσσερις ανήκουν στους Φραγκισκανούς (Λουίς Καμπρέρα Ερέρα, Πιερμπατίστα Πιτσάμπαλα, Τζέιμι Σπένγκλερ και Λεονάρντο Στάινερ) και τέσσερις είναι Ιησουίτες (Στίβεν Τσάου Σάου-γιάν, Μάικλ Τσέρνι, Ζαν-Κλοντ Χόλεριχ και Άνχελ Ρόσι). Τρεις είναι Φραγκισκανοί της Μονής (Φρανσουά-Ξαβιέ Μπιστίγιο, Μάουρο Γκαμπέτι και Ντομινίκ Ματιέ).
Στο κονκλάβιο θα συμμετάσχουν επίσης δύο Δομινικανοί (Τίμοθι Ράντκλιφ και Ζαν-Πολ Βέσκο), δύο Ερυθρεδεμποριστές (Μικόλα Μπιτσόκ και Τζόζεφ Τόμπιν), δύο μέλη των Ιεραποστόλων του Θείου Λόγου (Ταρκίσιο Κικούτσι και Λάντισλαβ Νέμετ) και από έναν εκπρόσωπο από διάφορες άλλες κοινότητες: Αυγουστινιανός Ρόμπερτ Πρέβοστ, Καπουκίνος Φριντολίν Αμπόνγκο Μπεσούνγκου, Αποκαλυτός Καρμείτης Άντερς Αρμπορέλιους, Σιστερκιανός Οράνι Ζοάο Τεμπέστα, Κλαρετιανός Βιθέντε Μποκάλιτς Ιγκλίτς, μέλος του Κοσμικού Ινστιτούτου του Πίου Χ Γκεράλντ Λακρουά, Λαζαριστής Μπερχανεγέσους Ντεμερέου Σουραφιέλ, Ιεραπόστολος της Κονσολάτα Τζόρτζιο Μαρένγκο, Ιεραπόστολος της Ιερής Καρδιάς Τζον Ριμπάτ, Σκαλαμπρινιανός Φάμπιο Μπάτζιο και Πνευματικός Ντιεντονέ Νζαπαλάινγκα.
Δύο απόντες
Από τους 135 καρδινάλιους που είναι επιλέξιμοι να ψηφίσουν, δύο έχουν επιβεβαιώσει ότι δεν θα μπορέσουν να παραστούν στο κονκλάβιο για λόγους υγείας, μειώνοντας τον συνολικό αριθμό σε 133.