Στην απόκτηση στόλου μαχητικών αεροσκαφών προηγμένης τεχνολογίας, που θα μπορούν να αποφεύγουν ακόμα και τα ραντάρ (stealth), προσανατολίζεται η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap.

Στόχος είναι η αγορά των μαχητικών να έχει ολοκληρωθεί έως το 2015 και το κόστος να μην ξεπερνά τα 10 τρισ. γουόν (9 δισ. δολάρια ΗΠΑ ή 6,6 δισ. ευρώ).

Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ η ένταση στην Κορεατική χερσόνησο εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, με τη Σεούλ να ανησυχεί για το βορειοκορεατικό πυρηνικό και πυραυλικό οπλοστάσιο αλλά και την επιβεβαίωση από την Κίνα ότι πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμαστική πτήση ενός αεροσκάφους stealth νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Εταιρείες από τις ΗΠΑ και από ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται να λάβουν μέρος στην τρίτη φάση του προγράμματος εκσυγχρονισμού της νοτιοκορεάτικης πολεμικής αεροπορίας, που θα αντικαταστήσει τα πεπαλαιωμένα F-4E και F-5E/F, πολλά από τα οποία έχουν συντριβεί τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο οι χειριστές τους.
Στο διαγωνισμό αναμένεται να λάβουν μέρος η Boeing Co με τα F-15, η Lockheed Martin Corp με το F-35 και η EADS με το Eurofighter, σύμφωνα με το πρακτορείο.

«Υπάρχει μεγεθυνόμενη συναίνεση στους κόλπους της κυβέρνησης να επιταχυνθεί το σχέδιο απόκτησης μαχητικών επόμενης γενιάς», δήλωσε κυβερνητική πηγή, που δεν κατονομάζεται, στο Yonhap.

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ότι η Νότια Κορέα θα δεχόταν προσφορές από τις εταιρίες στις αρχές του 2012, θα ανακοίνωνε την επιλογή της τον Αύγουστο του 2012 και θα ανέπτυσσε τα μαχητικά με δυνατότητες stealth από το 2016 ως και το 2020.