Σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν αυτή την εβδομάδα δύο άνδρες που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα στο βορειοδυτικό Ιράν. Το Δεκέμβριο είχαν ανακοινωθεί για τον ίδιο λόγο επτά ακόμη συλλήψεις.

Οι δύο άνδρες, τα μικρά ονόματα των οποίων είναι Νάσερ και Νέματ, συνελήφθησαν την Τρίτη στο Σαρντάστ, στην επαρχία του δυτικού Αζερμπαϊτζάν, διευκρίνισε το IRNA επικαλούμενο «καλά πληροφορημένη πηγή» που δεν κατονομάζει.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για προσηλυτισμό υπέρ του ουαχαμπισμού, μια αυστηρή εκδοχή του σουνιτικού Ισλάμ που τηρείται στη Σαουδική Αραβία, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Διευκρίνισε ότι κατασχέθηκαν βιβλία και φυλλάδια του ουαχαμπισμού που είχαν μαζί τους οι δύο άνδρες, οι οποίοι θα προσαχθούν σύντομα στη δικαιοσύνη.

Στα τέλη Δεκεμβρίου τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι συνελήφθησαν στην ίδια πόλη επτά άτομα με την κατηγορία ότι ανήκουν στην Αλ Κάιντα και ότι επεδίωκαν να διχάσουν σουνίτες και σιίτες.

Η σουνιτική κουρδική μειονότητα συνιστά την πλειοψηφία των κατοίκων στην πόλη Σαρντάστ, ενώ το 90% του πληθυσμού του Ιράν είναι σιίτες.

Είναι σπάνιο που το Ιράν ανακοινώνει τη σύλληψη μελών της Αλ Κάιντα, αν και το κίνημα αυτό τρέφει μίσος για τους σιίτες μουσουλμάνους τους οποίους θεωρεί αιρετικούς.

Αρκετά ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα βρήκαν καταφύγιο στο Ιράν μετά την εισβολή του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού στο Αφγανιστάν, ορισμένα από τα οποία φέρεται να τελούσαν υπό κράτηση, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ωστόσο έκτοτε οι ιρανικές αρχές δεν έχουν αναφέρει τίποτε για την τύχη τους.

Η βρετανική εφημερίδα The Times έγραψε το Δεκέμβριο ότι αρκετοί μεταξύ αυτών είχαν αφεθεί ελεύθεροι από τις ιρανικές αρχές προκειμένου να συγκροτήσουν εκ νέου την εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση στο Αφγανιστάν που στηρίζει τους Ταλιμπάν οι οποίοι μάχονται κατά της παρουσίας δυτικών στρατευμάτων στη χώρα. Το Ιράν καταγγέλλει επίσης τη δυτική στρατιωτική παρουσία στη γειτονική χώρα.

Μέλη της οικογένειας του Οσάμα Μπιν Λάντεν τελούν σε κατ΄ οίκον περιορισμό στην Τεχεράνη, σύμφωνα με αρκετά μέλη της οικογένειας που κατάφεραν να διαφύγουν.