Συνολικά 19 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 4 πολίτες, σκοτώθηκαν χθες, Κυριακή, σε «τρομοκρατικές» επιθέσεις στο Νταγκεστάν, στον ρωσικό Καύκασο, και 5 δράστες εξουδετερώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική Ανακριτική Επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια για τις έρευνες.

«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, 15 μέλη των δυνάμεων της τάξης σκοτώθηκαν, όπως και 4 πολίτες, εκ των οποίων ένας ορθόδοξος ιερέας», αναφέρει η επιτροπή αυτή σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Κατά τη διάρκεια της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί, «5 άτομα εξουδετερώθηκαν», προσθέτει.

Αυτοί «ταυτοποιήθηκαν», καταλήγει η ρωσική Ανακριτική Επιτροπή στην ανακοίνωσή της, στην οποία δεν διευκρινίζει αν εξακολουθούν να διαφεύγουν κάποιοι από τους δράστες των επιθέσεων ή όχι.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως η αντιτρομοκρατική επιχείρηση που εξαπολύθηκε στη ρωσική Δημοκρατία του Νταγκεστάν, στον Καύκασο, μετά τις επιθέσεις κατά ορθόδοξων εκκλησιών και μιας συναγωγής που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 16 ανθρώπους, ολοκληρώθηκε.

«Μετά την εξουδετέρωση των απειλών για τη ζωή και την υγεία των πολιτών, αποφασίστηκε να τερματιστεί η αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στο Νταγκεστάν από τις 08:15 ώρα Ελλάδος, ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Ένοπλοι επιτέθηκαν χθες, Κυριακή, σε ορθόδοξες εκκλησίες και μια συναγωγή στο Νταγκεστάν, σκοτώνοντας έναν ιερέα και τουλάχιστον 15 αστυνομικούς, σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίρες από τις Αρχές, οι οποίες καταδίκασαν τις «τρομοκρατικές» αυτές ενέργειες.

Οι επιθέσεις διαπράχθηκαν στην πρωτεύουσα του Νταγκεστάν Μαχατσκαλά και στην παράκτια πόλη Ντερμπέντ.

Ένας ιερέας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ηλικίας 66 ετών, σκοτώθηκε στο Ντερμπέντ, σύμφωνα με τις Αρχές. Πρόκειται για τον Νικολάι Κοτέλνικοφ, ο οποίος εργαζόταν για περισσότερα από 40 χρόνια στην εκκλησία του Ντερμπέντ.

Η εφημερίδα Izvestia ανέφερε ότι δολοφονήθηκε μπροστά στα μέλη της οικογένειάς του. Ήταν ο μόνος επιβεβαιωμένος νεκρός από τις επιθέσεις.

Τουλάχιστον 15 αστυνομικοί σκοτώθηκαν επίσης στις επιθέσεις, δήλωσε ο ηγέτης της ρωσικής αυτής δημοκρατίας στον Βόρειο Καύκασο, Σεργκέι Μέλικοφ, σε βίντεο που ανήρτησε στη διάρκεια της νύχτας στην εφαρμογή Telegram.

«Πάνω από 15 αστυνομικοί έπεσαν θύμα της τρομοκρατικής ενέργειας» στο Νταγκεστάν, σημείωσε ο Μέλικοφ, υπογραμμίζοντας ότι αυτοί «προστάτευσαν τους άμαχους κατοίκους (…) με τίμημα τη ζωή τους».

Πηγή: ΑΠΕ