Ο Συνταγματικός Δημοκρατικός Συναγερμός (RCD), το κόμμα του ανατραπέντος προέδρου της Τυνησίας Μπεν Άλι, ανακοίνωσε σήμερα τη διάλυση του Πολιτικού Γραφείου του εξαιτίας της παραίτησης πολλών από τα μέλη του.

«Λόγω της παραίτησης ορισμένων μελών του Πολιτικού Γραφείου, το όργανο αυτό διαλύεται εκ των πραγμάτων και ο Γενικός Γραμματέας Μοχάμεντ Γαριάνι αναλαμβάνει προς το παρόν τη διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων του κόμματος», ανακοίνωσε ο RCD, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο TAP.

Διαδηλωτές στην Τυνησία αντιδρούν έντονα στην παρουσία μελών της απερχόμενης ομάδας σε θέσεις κλειδιά της μεταβατικής κυβέρνησης που σχηματίσθηκε τη Δευτέρα. Χιλιάδες Τυνήσιοι διαδηλώνουν καθημερινά στην Τύνιδα και σε πολλές επαρχιακές πόλεις ζητώντας τη διάλυση του RCD.

Ο πρόεδρος Φουέντ Μεμπαζάα και ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γανούσι ανακοίνωσαν τις τελευταίες ημέρες την παραίτησή τους απ’ αυτό το κόμμα που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή της Τυνησίας κατά τα 23 χρόνια της εξουσίας του προέδρου Ζιν Ελ-Αμπιντίν Μπεν Άλι.
Σήμερα όλοι οι υπουργοί της μεταβατικής κυβέρνησης που ήταν μέλη του RCD παραιτήθηκαν από το σχηματισμό αυτό.

Στο μεταξύ, η Ε.Ε. επανέλαβε σήμερα ότι εξετάζει τη δυνατότητα να παγώσει περιουσιακά στοιχεία του Μπεν Άλι και της οικογένειάς του και ανακοίνωσε πως μια απόφαση για το θέμα αυτό μπορεί να ληφθεί το αργότερο μέσα σε δέκα ημέρες.
«Είναι μια επιλογή που βρίσκεται στο τραπέζι», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον, η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, η οποία τη Δευτέρα δεν είχε αποκλείσει μια απόφαση της Ευρώπης προς αυτή την κατεύθυνση.

«Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, σε επαφή με τις τυνησιακές αρχές, σε κάθε περίπτωση η Ε.Ε. έχει τη δυνατότητα να παγώσει περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Μπεν Άλι», δήλωσε η εκπρόσωπος.