Η οικογένεια ενός άνδρα που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από την Αστυνομία του Σικάγο στο Humboldt Park τον περασμένο μήνα, έθεσε ερωτήματα την Τρίτη σχετικά με τον λόγο που οδήγησε στην ανταλλαγή πυροβολισμών, καθώς και γιατί οι αστυνομικοί πυροβόλησαν σχεδόν 100 σφαίρες, ζητώντας την άσκηση ποινικών διώξεων. Το βράδυ, η οικογένεια ενώθηκε με ακτιβιστές που κατήγγειλαν τις ενέργειες των εμπλεκομένων αστυνομικών και διαδήλωσαν κατά της Αστυνομίας.

«Η οικογένεια δεν θέλει να συμβεί αυτό σε κανέναν άλλον», είπε ο δικηγόρος, Άντριου Στροθ, καθώς στεκόταν με την οικογένεια του 26χρονου Ντέξτερ Ριντ την Τρίτη έξω από το Πολιτικό Γραφείο Αστυνομικής Λογοδοσίας. Η αστυνομική υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τον πυροβολισμό.

Η οικογένεια του Ριντ απαιτεί ποινικές διώξεις εναντίον των αστυνομικών και καλεί το Αστυνομικό Τμήμα του Σικάγο να διαλύσει μονάδες όπως αυτή που εμπλέκεται στους πυροβολισμούς.

Ο Chief Administrator του COPA, Άντρεα Κέρστεν (Andrea Kersten), δήλωσε την Τρίτη ότι ολόκληρο το περιστατικό παραμένει υπό διερεύνηση, αλλά φαίνεται ότι ο Ριντ πυροβόλησε πρώτος, αφού αστυνομικοί περικύκλωσαν το όχημά του ύστερα από έλεγχο στο Humboldt Park στις 21 Μαρτίου, όπως μεταδίδει το CBS.

Η αστυνομική υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τον πυροβολισμό.

Ο Στροθ και άλλα μέλη της νομικής ομάδας της οικογένειας του Ριντ επέκριναν την τακτική των αστυνομικών, αμφισβητώντας γιατί πέντε αστυνομικοί με πολιτικά ρούχα πλησίασαν το αυτοκίνητό του με όπλα τραβηγμένα και, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τον πλησίασαν επειδή δεν φορούσε τη ζώνη ασφαλείας του.

Ο δικηγόρος πολιτικών δικαιωμάτων, Στίβεν Χαρτ, ο οποίος εκπροσωπεί επίσης την οικογένεια Ριντ, είπε ότι το βίντεο που κυκλοφόρησε από το COPA «αφήνει πολλά ερωτήματα».

«Γιατί οι αστυνομικοί ορμούσαν από ένα αυτοκίνητο της Αστυνομίας χωρίς σήμα και με τα όπλα τους τραβηγμένα για μια απλή τροχαία παράβαση, το γεγονός δηλαδή ότι δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας;» είπε. «Είχε όπλα στο πρόσωπό του επειδή δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας. Σε εμάς, στην οικογένεια, αυτό ακούγεται παράλογο. Ακούγεται προσχηματικό. Υπάρχει πρόβλημα με την αστυνόμευση σε αυτήν την πόλη, όταν πέντε αστυνομικοί πετάγονται από ένα περιπολικό, κραδαίνοντας τα όπλα τους σε έναν νεαρό άνδρα που δεν φορούσε τη ζώνη ασφαλείας του».

Η οικογένεια του Ριντ ανέφερε ότι το θύμα ήταν ένας νεαρός άνδρας που του άρεσε να παίζει μπάσκετ, να τρώει υγιεινά και να μαγειρεύει για την οικογένειά του. Είπαν, επίσης, ότι φιλοδοξούσε να γίνει παρουσιαστής αθλητικών ειδήσεων.

Τα δημόσια αρχεία δείχνουν ότι ο Ριντ συνελήφθη δύο φορές πέρυσι. Τον Ιούνιο συνελήφθη με κατηγορίες κλοπής, κατηγορούμενος ότι έκλεψε ένα πουκάμισο σχεδιαστών 950 δολαρίων από ένα κατάστημα Saks Fifth Avenue στο Magnificent Mile. Τον Ιούλιο, συνελήφθη με την κατηγορία των όπλων, αφού η Αστυνομία και οι εισαγγελείς είπαν ότι έφερε ένα γεμάτο όπλο στο φεστιβάλ Windy City Smokeout, παρόλο που δεν είχε ειδική κάρτα ή άδεια μεταφοράς. Ο Κέρστεν είπε ότι τη συγκεκριμένη ημέρα ο Ριντ οδηγούσε δυτικά στο τετράγωνο 3800 της West Ferdinand Street, όταν πέντε αστυνομικοί με πολιτικά, οδηγώντας ένα αυτοκίνητο χωρίς σήμα, σταμάτησαν τον Ριντ επειδή ισχυρίστηκαν ότι δεν φορούσε τη ζώνη του. Αφού οι αστυνομικοί περικύκλωσαν το αυτοκίνητό του και άρχισαν να τον ανακρίνουν, ο Ριντ συμμορφώθηκε αρχικά με τις εντολές τους να κατεβάσει το παράθυρό του, πριν αρχίσει να το ανεβάζει ξανά. Καθώς οι αστυνομικοί του φώναζαν να ξεκλειδώσει τις πόρτες του, ακούστηκαν πυροβολισμοί και ένας αξιωματικός που στεκόταν στην πλευρά του συνοδηγού του SUV του Ριντ έπεσε στο έδαφος. Στη συνέχεια διακρίνονται αρκετοί αξιωματικοί να τρέχουν για κάλυψη και να πυροβολούν στο SUV του Ριντ, προτού εκείνος βγει και περπατήσει προς το πίσω μέρος του οχήματος, ενώ οι αστυνομικοί συνέχισαν να τον πυροβολούν μέχρι που έπεσε στο έδαφος.

Ο Κέρστεν είπε ότι οι αξιωματικοί πυροβόλησαν περίπου 96 φορές συνολικά, αλλά δεν είπε πόσες βολές έριξε ο Ριντ. Τα πλάνα κάμερας σώματος δείχνουν ότι ένας αστυνομικός πυροβόλησε τουλάχιστον τρεις φορές, αφού ο Ριντ έπεσε στο έδαφος, αλλά εξακολουθούσε να κινείται. Ο Στροθ ισχυρίστηκε ότι αυτές οι τελικές βολές είναι σαν «ένας αξιωματικός να εκτελεί τον Ντέξτερ, ενώ ήταν ξαπλωμένος δίπλα στο όχημά του, άοπλος και αβοήθητος». Ο θείος του Ριντ, Ρούσβελτ Μπανκς, είπε: «Αυτό είναι ξεκάθαρα φόνος για μένα».

Αν και οι δικηγόροι της οικογένειας Ριντ δεν αντιμετώπισαν άμεσα τον ισχυρισμό της COPA ότι φαίνεται ότι ο Ριντ πυροβόλησε πρώτος, ισχυρίστηκαν ότι φοβόταν για τη ζωή του όταν πέντε αστυνομικοί με πολιτικά περικύκλωσαν το όχημά του δείχνοντας τα όπλα τους. Ανέφεραν, επίσης, ότι οι αστυνομικοί δεν είπαν ποτέ ότι ήταν αστυνομικοί κατά τη διάρκεια του περιστατικού. «Φανταστείτε έναν 26χρονο που δεν ήξερε τι έκανε λάθος και ήταν στραμμένα πάνω του πέντε όπλα. Πιστεύετε ότι φοβήθηκε; Πιστεύετε ότι απειλήθηκαν η ασφάλεια και η ζωή του; Συχνά ακούμε ότι έπεσαν αδικαιολόγητα πυροβολισμοί σε περιπτώσεις που οι αστυνομικοί θεώρησαν ότι κινδύνευαν οι ίδιοι, ότι υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή τους, επειδή κάποιος τους έστρεφε ένα όπλο. Ωστόσο, όταν δημιουργούν τις ίδιες συνθήκες, πυροβολούν 96 φορές σε 41 δευτερόλεπτα», είπε ο Στίβεν Χαρτ.