Στον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου στη Μέση Ανατολή μετά το χτύπημα στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό και στις δύσκολες ισορροπίες που καλούνται να διατηρήσουν οι ηγέτες ανά τον κόσμο, αναφέρεται σε ανάλυσή του το BBC.

Οι κυβερνήσεις και οι ένοπλες δυνάμεις σε Ισραήλ και Τεχεράνη, στα κεντρικά γραφεία της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού και πιο μακριά στον Κόλπο, σε Ευρώπη και Αμερική βρίσκονται αντιμέτωπες με κρίσιμες επιλογές καθώς η κατάσταση στη Μέση Ανατολή κρέμεται σε μια κλωστή.

Η δολοφονία ξένων εργαζομένων που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα μπορεί τελικά να είναι αυτή που θα εξαντλήσει την υπομονή των συμμάχων του Ισραήλ, με επικεφαλής τις ΗΠΑ.

Το Ισραήλ και η Αίγυπτος έχουν απαγορεύσει σε ξένους δημοσιογράφους την είσοδο στη Γάζα, εκτός από περιστασιακές, άκρως ελεγχόμενες και σύντομες επισκέψεις υπό την παρουσία του ισραηλινού στρατού. Η πρόσβαση των δημοσιογράφων σε έναν πόλεμο απαγορεύεται όταν τα μέρη που εμπλέκονται έχουν κάτι να κρύψουν, σημειώνει το BBC.

Αλλά ακόμη και χωρίς ξένους δημοσιογράφους επί του πεδίου, υπάρχουν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι το Ισραήλ δεν τηρεί, όπως ισχυρίζεται, τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου όπως είναι η προστασία των αμάχων ή η ελεύθερη διακίνηση βοήθειας για την αντιμετώπιση του λιμού που πλήττει τους αμάχους. Μετά το χτύπημα στην ομάδα της ΜΚΟ World Central Kitchen στη Γάζα, ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα στις δημόσιες δηλώσεις του για να καταδικάσει τις ενέργειες του Ισραήλ.

Ο πρόεδρος και οι συνεργάτες του πρέπει τώρα να αποφασίσουν εάν τα λόγια είναι αρκετά. Μέχρι στιγμής, έχουν αντισταθεί στις εκκλήσεις να τεθούν όροι για τη χρήση αμερικανικών όπλων στη Γάζα ή ακόμη και να κλείσουν τη γραμμή ανεφοδιασμού.

Οργή και διαδηλώσεις στο Ισραήλ για τον Νετανιάχου

Όσο τα όπλα εξακολουθούν να φτάνουν στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, η επιβίωση της κυβέρνησης του οποίου εξαρτάται από σκληροπυρηνικούς Εβραίους υπερεθνικιστές, ενδεχομένως να αισθάνεται ότι μπορεί ακόμα να αντέξει οικονομικά και να συνεχίσει να αψηφά τον Μπάιντεν.

Κομβικό σημείο αναμένεται να αποτελέσει η επίθεση του Ισραήλ στη Χαμάς στη Ράφα, , η οποία όπως έχουν διαμηνύσει οι ΗΠΑ στο Ισραήλ θα επιδεινώσει την ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας. Τα αμερικανικά συμφέροντα και η πολιτική εικόνα του Τζο Μπάιντεν σε μια εκλογική χρονιά έχουν ήδη πληγεί από αυτό που πολλές χώρες θεωρούν συνενοχή με το Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου επέστρεψε στα καθήκοντά του μετά από δύο ημέρες άδειας για εγχείρηση κήλης και βρέθηκε αντιμέτωπος με τεράστιες διαδηλώσεις που απαιτούσαν την παραίτησή του και πρόωρες εκλογές.

Τα σημεία καμπής στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας

Ένα άλλο σημείο καμπής, που θα καθορίσει τα επόμενα στάδια της κρίσης στη Μέση Ανατολή, είναι η δολοφονία ενός ανώτερου Ιρανού στρατηγού στη Δαμασκό, που ευρέως αποδίδεται σε ισραηλινό χτύπημα.

Την ίδια ώρα, ένας άλλος σκιώδης πόλεμος διεξάγεται στα σύνορα με τον Λίβανο παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα από τον περασμένο Οκτώβριο. Ξεκίνησε με τη Χεζμπολάχ, την ισχυρή λιβανέζικη πολιτοφυλακή που επιτίθεται στο Ισραήλ, υποστηρίζοντας τη Χαμάς στη Γάζα. Ωστόσο, δεν ήταν η επίθεση στην οποία ήλπιζε η ηγεσία της Χαμάς καθώς  ούτε η Χεζμπολάχ ούτε οι προστάτες της στην Τεχεράνη ήθελαν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ισραήλ και, έμμεσα, με τους υποστηρικτές του, τους Αμερικανούς. Και οι Αμερικανοί από την πλευρά τους -που δεν ήθελαν διάχυση του πολέμου- συγκράτησαν το Ισραήλ από το να απαντήσει με πλήρη ισχύ.

Από την αρχή της χρονιάς το Ισραήλ καθορίζει την ισχύ της σύγκρουσης, εξαπολύοντας επιθέσεις βαθύτερα μέσα στον Λίβανο και τη Συρία. Μία στιγμή κλιμάκωσης ήταν εκείνη της Δευτέρας με το χτύπημα στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό.

Στο βόρειο Ισραήλ, τοπικοί αξιωματούχοι και κάτοικοι έχουν εκφράσει την ισχυρή υποστήριξή τους όχι μόνο για τη δολοφονία αλλά και για μια εισβολή στο νότιο Λίβανο προκειμένου να εξοντωθεί η Χεζμπολάχ.

Πριν από ακριβώς έξι μήνες, με απόλυτη μυστικότητα, η Χαμάς έθεσε σε πλήρη δράση το σχέδιο μάχης που ονόμασε «πλημμύρα Αλ-Ακσά», επαναφέροντας τη σύγκρουση στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας. Ήταν η χειρότερη μέρα του Ισραήλ από τότε που κέρδισε τον πόλεμο για την ανεξαρτησία του το 1948.

Η «ισχυρή απάντηση» που υποσχέθηκε ο Νετανιάχου έχει μέχρι στιγμής σκοτώσει περισσότερους από 32.000 Παλαιστίνιους, η πλειοψηφία των οποίων ήταν άμαχοι.

«Ρυθμιστής» η στάση του Ιράν;

Ο πόλεμος έχει εξαπλωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή και τώρα μπορεί να εισέρχεται σε νέα φάση.

Ούτε το Ισραήλ θέλει αυτόν τον πόλεμο, αλλά το χτύπημα στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό ενδεχομένως να αποτελεί σημάδι ότι το Ισραήλ πιστεύει ότι το Ιράν και το δίκτυο που αποκαλεί τον άξονα αντίστασής του μπορεί να είναι αδύναμα. Αν ναι, είναι μια επικίνδυνη στρατηγική. Το Ιράν θα θελήσει να αποκαταστήσει τη χαμένη αίγλη και θα προσπαθήσει να απαντήσει με τρόπο που θα αιφνιδιάσει το Ισραήλ.

Ακόμα κι αν φαντάζει δύσκολη μία ευθεία αντεπίθεση, το Ιράν θα μπορούσε να πλήξει έναν ισραηλινό στόχο σε άλλη χώρα ή να πραγματοποιήσει κυβερνοεπίθεση ή να εντείνει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Σε αυτό το σταυροδρόμι, ούτε το Ισραήλ, ούτε το Ιράν, αλλά ούτε και η Χεζμπολάχ θέλουν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο που θα είχε τρομερές συνέπειες για όλους τους. Αλλά καμία πλευρά δεν φαίνεται έτοιμη να σταματήσει τη διολίσθηση προς αυτήν την προοπτική.