Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι νέος αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού αναλαμβάνει ο ναύαρχος Αλεξάντερ Μοϊσέγεφ.

Σε τηλεδιάσκεψη με τους ανώτατους διοικητές των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ανέφερε επίσης ότι ο αντιναύαρχος Κονσταντίν Καμπαντσόφ διορίστηκε διοικητής του Βόρειου Στόλου και ο αντιναύαρχος Σεργκέι Πιντσούκ διοικητής του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Με προεδρικό διάταγμα ο Μοϊσέγεφ αντικαθιστά τον Νικολάι Εβμένοφ που ήταν αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού από τον Μάιο του 2019. Ο Μοϊσέγεφ είχε ήδη εμφανιστεί με τη νέα του ιδιότητα στα μέσα Μαρτίου, σε μια τελετή που έγινε στο λιμάνι της Κροστάνδης.

Ο Πιντσούκ γεννήθηκε το 1971 στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, σύμφωνα με το βιογραφικό του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου. Το 2011 προήχθη σε διοικητή της ναυτικής βάσης του Νοβοροσίσκ, στη Μαύρη Θάλασσα ενώ το 2016 ανέλαβε τα ηνία του Στόλου της Κασπίας.

Η αλλαγή διοίκησης στον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας έρχεται έπειτα από μια σειρά επιτυχιών της Ουκρανίας στη ζώνη αυτή, καθώς οι επιθέσεις της με πλωτά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή με πυραύλους υποχρέωσαν τον ρωσικό στόλο σε αναδίπλωση. Η Ουκρανία βύθισε ή προκάλεσε ζημιές σε πολλά ρωσικά πολεμικά πλοία και κατάφερε να ανοίξει μια θαλάσσια δίοδο για την εξαγωγή των δημητριακών της. Οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν τον Σεπτέμβριο του 2023 το γενικό επιτελείο του στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη ενώ έναν χρόνο νωρίτερα βύθισαν το Moskva, τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου.