Με αφορμή τις τεταμένες σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση, η Φινλανδία αναβίωσε την περίφημη «διπλωματία της σάουνας», ώστε να αποφύγει τις προσπάθειες διείσδυσης κατασκόπων από το Κρεμλίνο.

Η Telegraph αναφέρει ότι η χαλάρωση στη σάουνα είναι τόσο διαδεδομένη στη Φινλανδία, που όχι μόνο δεν φορούν πετσέτα μέσα στο χώρο, αλλά οι Φινλανδοί λένε περιπαικτικά: «Οι σάουνες είναι περισσότερες από εμάς».

Ο Φιλανδός πρέσβης στη Γερμανία, Kai Sauer, υποστήριξε ότι χάρη στη σάουνα μπορούν να γίνουν απόρρητες συζητήσεις, χωρίς κάποιος να μπορεί να τις παρακολουθήσει. Μάλιστα, ακόμη κι αν αποκτήσει τρόπο, δεν θα μπορέσει να καταλάβει τι γίνεται κι αυτό οφείλεται σε δύο λόγους.

Πρώτον, επειδή οι αξιωματούχοι κυκλοφορούν γυμνοί στο χώρο, δεν μπορεί να εισέλθει κάποιος με μηχάνημα καταγραφής. Δεύτερον, όσοι κάνουν σάουνα δεν φορούν διακριτικά, ούτε ξεχωρίζουν εύκολα μέσα στον ατμό. Έτσι, δύσκολα κάποιος μπορεί να αντιληφθεί ποιος μιλάει, σε περίπτωση που δεν τον γνωρίζει.

«Μπορείτε να συζητήσετε έννοιες και ιδέες και πράγματα που δεν θα μπορούσατε απαραίτητα να συζητήσετε στο γραφείο σας», υποστήριξε ο Kai Sauer.