Έχει πέντε φορές το μέγεθος του Παρισιού, είναι ορατό από το διάστημα και θα έχει την ικανότητα να παράγει ενέργεια ικανή να τροφοδοτήσει ολόκληρη την Ελβετία. Ο λόγος για το μεγαλύτερο πάρκο αιολικής και ηλιακής ενέργειας που κατασκευάζει ο όμιλος Adani κοντά στα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν. Το ύψος του project υπολογίζεται στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η κλίμακα του έργου, που μεταμορφώνει χιλιάδες εκτάσεις άγονης αλμυρής ερήμου στις παρυφές της δυτικής Ινδίας σε μια από τις σημαντικότερες πηγές καθαρής ενέργειας σε ολόκληρο τον πλανήτη, είναι τόσο μεγάλη, που δεν μπορεί να συλλάβει εύκολα ο ανθρώπινος νους, πόσο μάλλον να διαχειριστεί.

«Δεν ασχολούμαι καν με τα νούμερα», δηλώνει αστειευόμενος ο Σαγκάρ Αντάνι, μιλώντας στο CNN για το μέγεθος του πάρκου. Ο Αντάνι είναι εκτελεστικός διευθυντής της Adani Green Energy Limited (AGEL) και ανιψιός του Γκαουτάμ Αντάνι, του δεύτερου πλουσιότερου ανθρώπου στην Ασία. Ο ινδός μεγιστάνας έχτισε μια αμύθητη περιουσία γιγαντώντας την Adani Group, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα άνθρακα της Ινδίας και κορυφαία δύναμη στην εξόρυξή του.

Πώς έχτισε την περιουσία του

Ο 61χρονος Αντάνι κατάφερε να πολλαπλασιάσει την περιουσία του μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και η άνοδος τόσο του ίδιου όσο και του έτερου ινδού δισεκατομμυριούχου, Μουκές Αμπάνι, οφείλεται, κατά πολλούς, στις φιλικές σχέσεις που διατηρούν με τον πρωθυπουργό της Ινδίας.

Στις αρχές του 2020 η περιουσία του Αντάνι δεν ξεπερνούσε τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά δύο χρόνια μετά, στις αρχές του 2022, έφτασε κοντά στα 140. Ο όμιλός του διαθέτει δραστηριότητες σχεδόν στα πάντα, από λιμάνια και αεροδρόμια μέχρι data centers, ενεργειακές εταιρείες, logistics, real estate και τράπεζες.

Γκαουτάμ Αντάνι

Ο όμιλος Adani και η οικογένεια των μεγιστάνων ασιατικής καταγωγής βρέθηκε στις αρχές του 2023 να κατηγορείται για τη «μεγαλύτερη εταιρική απάτη στην ιστορία» έπειτα από έρευνα της Hindenburg που ειδικεύεται στο short selling. Η είδηση έφερε μία ραγδαία χρηματιστηριακή κατάρρευση, εξαφανίζοντας περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία των εισηγμένων εταιρειών του ομίλου. Η προσωπική περιουσία του Γκαουτάμ Αντάνι υπέστη επίσης σφυροκόπημα, καταρρέοντας κατά περισσότερα από 80 δισ. δολάρια τον μήνα που ακολούθησε τη δημοσίευση της έκθεσης.

Ύστερα από μεγάλο διάστημα προσπαθειών για να ανακτήσει ξανά την εμπιστοσύνη επενδυτών και δανειστών, ο Αντάνι είδε στις αρχές του έτους τις μετοχές του να καταγράφουν ράλι, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας διέταξε την αρμόδια ρυθμιστική αρχή να ολοκληρώσει την έρευνά της, κλείνοντας ουσιαστικά το ζήτημα. Η περιουσία του Ινδού εκτιμάται πλέον στα 79,8 δισ. δολάρια.

Η στροφή στην καθαρή ενέργεια

Ο όμιλος Adani, η ιστορία του οποίου ξεκινά το 1988, ποντάρει τώρα δυναμικά στην καθαρή ενέργεια, σε μία χώρα που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τον άνθρακα για το 70% του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγει. Όταν ολοκληρωθεί το τεράστιο αυτό έργο, σε περίπου πέντε χρόνια, θα είναι το μεγαλύτερο πάρκο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο και θα παράγει αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτηθούν 16 εκατομμύρια σπίτια στην Ινδία.

Η επιτυχία του Khavda Renewable Energy Park είναι κρίσιμη, στην προσπάθεια της χώρας να μειώσει τη μόλυνση του περιβάλλοντος και να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους, καλύπτοντας παράλληλα της ανάγκες του μεγαλύτερου πληθυσμού του κόσμου και μιας οικονομίας με πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Πολύ κοντά στα σύνορα της Ινδίας με το Πακιστάν, που θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα του κόσμου, το πάρκο θα καλύπτει μια έκταση περίπου 517 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Όπως εξηγεί ο Αντάνι, στην περιοχή δεν υπάρχουν κάτοικοι, βλάστηση ή άγρια ζωή, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπήρχε κάποια καλύτερη χρήση για αυτή τη γη.

Η στροφή της Adani Group προς την καθαρή ενέργεια έρχεται σε μία εποχή που η Ινδία υιοθετεί φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους. Ο πρωθυπουργός, Narendra Modi, έχει υποσχεθεί ότι το 50% των ενεργειακών αναγκών θα καλύπτονται από τις ΑΠΕ έως το τέλος της δεκαετίας. Το 2021, δεσμεύτηκε ότι η Ινδία θα επιτύχει τον στόχο των μηδενικών εκπομπών ρύπων έως το 2070.

«Η αποτυχία της ενεργειακής μετάβασης δεν αποτελεί επιλογή για την Ινδία», λέει στο CNN ο Αντάνι. Και αυτό γιατί η ενεργειακή ζήτηση στη χώρα αναμένεται να εκτιναχθεί τα επόμενα χρόνια.

«Η αποτυχία της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν αποτελεί επιλογή», δήλωσε ο ίδιος. «Δεν υπάρχει άλλη λύση για την Ινδία από το να αρχίσει να κάνει πράγματα σε μέγεθος και κλίμακα που δεν είχε φανταστεί ποτέ», πρόσθεσε ο 30χρονος.

Η Ινδία είναι ήδη η τρίτη σε κατανάλωση ενέργειας χώρα του κόσμου, παρότι η χρήση και οι εκπομπές σε κατά κεφαλήν επίπεδο είναι κάτω από το μισό, σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Αυτό μπορεί να αλλάξει ταχύτατα, καθώς η αύξηση των εισοδημάτων φέρνει αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης.

Έως το 2050, η χρήση ενέργειας μόνο από τα οικιακά κλιματιστικά στην Ινδία θα ξεπερνά το σύνολο της ενέργειας που καταναλώνει σήμερα ολόκληρη η Αφρική, υπολογίζει η Διεθνής Υπηρεσία.

«Πατά σε δύο βάρκες»

Τα πράσινα σχέδια του ομίλου είναι εντυπωσιακά, αλλά οι ειδικοί σε θέματα κλιματική αλλαγής, επικρίνουν τις συνεχιζόμενες μαζικές επενδύσεις του σε ορυκτά καύσιμα.

«Ο Γκουατάμ Αντάνι συνεχίζει να πατά σε δύο βάρκες», δήλωσε στο CNN ο διευθυντής του ερευνητικού οργανισμού Climate Energy Finance με έδρα το Σίδνεϊ.

Ο όμιλος Adani δεν είναι μόνο ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές ανθρακωρυχείων στην Ινδία, αλλά διαχειρίζεται επίσης το αμφιλεγόμενο ανθρακωρυχείο Carmichael στην Αυστραλία, το οποίο έχει αντιμετωπίσει σφοδρές αντιδράσεις από ακτιβιστές που λένε ότι αποτελεί «θανατική καταδίκη» για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο.

«Αντί να διοχετεύει δισεκατομμύρια σε νέα έργα ορυκτών καυσίμων, η Ινδία θα εξυπηρετούνταν πολύ καλύτερα αν ο Αντάνι χρησιμοποιούσε το 100% των προσπαθειών και των πόρων του για την ανάπτυξη τεχνολογιών μηδενικών εκπομπών χαμηλού κόστους», πρόσθεσε ο ίδιος.