Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια νέα στρατηγική η οποία θα ενισχύσει την ικανότητα της ΕΕ να προσαρμόζεται στα δυσμενή αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής. Το σχέδιο ανακοινώθηκε μία ημέρα αφότου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος προειδοποίησε πως οι χώρες μέλη της ΕΕ δεν κάνουν αρκετά προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους. Το διακυβεύματα είναι μεγάλα, ιδιαίτερα για τη νότια Ευρώπη.

Την Τρίτη, 12 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε το σχέδιό της για τη διαχείριση των κινδύνων που επιτείνονται από την κλιματική αλλαγή, όπως οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές.

Η στρατηγική έχει στόχο να ενισχύσει την ικανότητα της Ένωσης να προσαρμόζεται στην κλιματική κρίση και να οικοδομήσει ανθεκτικότητα απέναντι στον αυξανόμενο κίνδυνο προβλημάτων που συνδέονται με το κλίμα, όπως «ξηρασίες, πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, αρρώστιες, ελλειμματικές εσοδείες ή καύσωνες», αναφέρεται σε ανακοίνωση Τύπου της Κομισιόν.

Αντί να μετριάζει την κλιματική αλλαγή, το σχέδιο «αφορά τον κατά πολύ λιγότερο συζητούμενο τομέα της κλιματικής δράσης, που είναι η προσαρμογή», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Κλίμα Βόπκε Χούκστρα. «Μιλάμε εδώ για την οικοδόμηση ανθεκτικών στο κλίμα κοινωνιών και οικονομιών», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη στο Στρασβούργο. Ο Χούκστρα σημείωσε τις πρόσφατες καταστροφές στην ΕΕ –δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, πλημμύρες στη Σλοβενία και μια καταιγίδα στη Σκανδιναβία– προκειμένου να υπογραμμίσει την επιτακτικότητα της κατάστασης.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία Μάρος Σέφκοβιτς δήλωσε πως «θα εστιάσουμε πολύ στο πώς χρησιμοποιούμε το κλίμα, τη διπλωματία και την επιρροή μας σε όλες τις χώρες που χρειάζονται … βοήθεια και συνδρομή και διαμοιρασμό τεχνολογίας …, αλλά επίσης και στους μεγαλύτερους ρυπαντές που θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα».

Οι Βρυξέλλες καλούν τις χώρες μέλη να ενισχύσουν τη διακυβέρνηση και τον συντονισμό, να αναλύσουν καλύτερα τις συσχετίσεις ανάμεσα σε διαφορετικούς κινδύνους, να προσαρμόσουν τον σχεδιασμό υποδομών και να βελτιώσουν τη δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση. Γενικά, καλεί τις χώρες μέλη να αναπτύξουν προληπτική διαχείριση προσαρμογής στην κλιματική κρίση.

Το σχέδιο της Επιτροπής ανακοινώθηκε μετά την πρώτη στα χρονικά αποτίμηση κλιματικού κινδύνου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (EEA) που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, όπου αναφέρεται πως η ΕΕ δεν έχει προετοιμαστεί επαρκώς. Η έκθεση προειδοποιεί για «καταστροφικές» συνέπειες αν η Ευρώπη αποτύχει να αναλάβει επείγουσα δράση προκειμένου να προσαρμοστεί στους κινδύνους που θέτει η κλιματική αλλαγή.