Τις δύσκολες ημέρες που πέρασε στην προσπάθειά της να πολεμήσει τον καρκίνο του μαστού, αποκάλυψε η ηθοποιός Ολίβια Μαν, με ανάρτησή της στο Instagram.

Η ηθοποιός μοιράστηκε με τους followers και τους θαυμαστές της, φωτογραφία από το κρεβάτι του νοσοκομείου αλλά και ολόκληρη την ιστορία που ξεκινά από τη διάγνωσή της, μέχρι και τη στιγμή που κατάφερε να «ξαναπάρει μια ανάσα» και να «ορθοποδήσει».

Στην ανάρτησή της, η ηθοποιός αναφέρει:

«Τον Φεβρουάριο του 2023, σε μια προσπάθεια να είμαι ενεργή σχετικά με την υγεία μου, έκανε γενετικές εξετάσεις και τσεκς για 90 διαφορετικούς καρκίνους. Ήμουν αρνητική σε όλους, μεταξύ αυτών και ο BRCA, ο πιο γνωστός καρκίνος του μαστού. Η αδερφή μου η Σάρα είχε επίσης τεσταριστεί αρνητική. Τηλεφωνηθήκαμε και κάναμε νοητό χάι – φάιβ από το τηλέφωνο. Τον ίδιο χειμώνα είχα επίσης μια φυσιολογική μαστογραφία.

Δύο μήνες αργότερα διαγνώστηκα με καρκίνο του μαστού. Τους τελευταίους 10 μήνες έχω υποβληθεί σε τέσσερα χειρουργεία, έχω περάσει τόσο πολλές μέρες στο κρεβάτι που ούτε καν μπορώ να τις μετρήσω και έχω μάθει τόσα για τον καρκίνο, την αγωγή γι’ αυτόν και τις ορμόνες που ούτε θα μπορούσα να φανταστώ. Απροσδόκητα, έχω κλάψει μόλις δύο φορές. Φαντάζομαι πως ένιωθα πως δεν υπήρχε χρόνος για δάκρυα.

Η προσοχή μου επικεντρώθηκε και έκανα στην άκρη όποια συναισθήματα είχα και πίστευα πως μπορούσαν να παρέμβουν στην ικανότητά μου να έχω καθαρό μυαλό. Συνήθως άφηνα τους ανθρώπους να με βλέπουν όταν είχα ενέργεια, όταν μπορούσα να ντυθώ και να βγω από το σπίτι, όταν μπορώ να πάω το μικρό μου γιο στο πάρκο. Κράτησα ιδιωτικά τη διάγνωση, τη λύπη, την ανάρρωση, τα φάρμακα για τους πόνους και τα χάρτινά μου «φορέματα». Χρειαζόταν να βρω ξανά τις αναπνοές μου και να ξεπεράσω τα πιο δύσκολα σημεία για να μοιραστώ».

«Δεν θα είχα ανακαλύψει τον καρκίνο μου για έναν ακόμη χρόνο – στην επόμενη προγραμματισμένη μαστογραφία μου – εκτός από το γεγονός ότι η γυναικολόγος μου, Dr. Thaïs Aliabadi, αποφάσισε να υπολογίσει το σκορ εκτίμησης κινδύνου καρκίνου του μαστού. Το γεγονός ότι το έκανε, μου έσωσε τη ζωή.

Η Δρ Aliabadi εξέτασε παράγοντες όπως η ηλικία μου, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού και το γεγονός ότι έκανα το πρώτο μου παιδί μετά την ηλικία των 30 ετών. Ανακάλυψε ότι ο κίνδυνος ζωής μου ήταν 37%. Λόγω αυτού του αποτελέσματος με έστειλε να κάνω μαγνητική τομογραφία, η οποία οδήγησε σε υπερηχογράφημα, το οποίο στη συνέχεια οδήγησε σε βιοψία. Η βιοψία έδειξε ότι είχα καρκίνο Luminal B και στους δύο μαστούς. Ο καρκίνος Luminal B είναι ένας επιθετικός, ταχέως εξελισσόμενος καρκίνος.

Τριάντα ημέρες μετά τη βιοψία έκανα διπλή μαστεκτομή. Από τη μια μέρα που ένιωθα εντελώς καλά, την άλλη μέρα ξυπνούσα σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου μετά από μια 10ωρη χειρουργική επέμβαση.
Είμαι τυχερή. Τον προλάβαμε εγκαίρως ώστε να έχω επιλογές. Θέλω το ίδιο για κάθε γυναίκα που μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο μια μέρα. Ζητήστε από το γιατρό σας να υπολογίσει τη βαθμολογία εκτίμησης κινδύνου για καρκίνο του μαστού. Η Δρ Aliabadi λέει ότι εάν ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από 20%, χρειάζεστε ετήσιες μαστογραφίες και μαγνητικές τομογραφίες μαστού, ξεκινώντας από την ηλικία των 30 ετών.

Είμαι τόσο ευγνώμων στους φίλους και την οικογένειά μου που με αγαπούν μέσα από αυτό. Είμαι τόσο ευγνώμων στον John για τις νύχτες που πέρασε ερευνώντας τι σήμαινε κάθε επέμβαση και φαρμακευτική αγωγή και τι παρενέργειες και ανάρρωση θα μπορούσα να περιμένω. Που ήταν εκεί πριν μπω σε κάθε εγχείρηση και που ήταν εκεί όταν ξυπνούσα, τοποθετώντας πάντα κορνιζαρισμένες φωτογραφίες του μικρού μας αγοριού Malcolm, ώστε να είναι το πρώτο πράγμα που θα έβλεπα όταν άνοιγα τα μάτια μου.

Ευχαριστώ τις φίλες που είχαν καρκίνο του μαστού και τις φίλες που με έφεραν σε επαφή με φίλες που είχαν καρκίνο του μαστού για την καθοδήγησή μου σε μερικές από τις πιο αβέβαιες και συγκλονιστικές στιγμές μου. Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων στις νοσοκόμες, στους συντονιστές ασθενών και στο προσωπικό του Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες και του Saint John’s στη Σάντα Μόνικα. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον ογκολόγο μου Dr. Armando Giuliano, τον χειρουργό επανορθωτικής χειρουργικής Dr. Jay Orringer, την ογκολόγο μου Dr. Monica Mita και ιδιαίτερα τον φύλακα άγγελό μου, την Dr. Thaïs Aliabadi.

Σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ…

Ολίβια Μαν».