Με τη συμμετοχή των πολιτών να συνεχίζεται σε υψηλά επίπεδα στο Νότιο Σουδάν,τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία αναμένονται στις 2 Φεβρουαρίου, με δεδομένο οτι δεν θα προκύψει καποια έφεση,ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Εθνη την Τετάρτη στην Νέα Υόρκη. Το τελικό όμως αποτέλεσμα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Επιτροπής Δημοψηφίσματος του Νοτίου Σουδάν, θα ανακοινωθεί είτε στις 7 είτε στις 14 του μήνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Μάρτιν Νεσίρκυ.

Η επιτροπή αναφέρει ότι η προσέλευση των πολιτων στις κάλπες, αγγίζει το 46% από την Κυριακή που ξεκίνησε η εφταήμερη ψηφοφορία για να αποφασιστεί αν το Νότιο Σουδάν θα ανεξαρτητοποιηθεί η αν θα παραμείνει υπό την διακυβέρνηση του Χαρτούμ. Στο Βόρειο Σουδάν η συμμετοχή των Νοτιοσουδανών ήταν περίπου 25%. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι 3.6 εκατομμύρια πολίτες είχαν περιληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους για να λάβουν μέρος στο δημοψήφισμα, που αποτελεί το τελευταίο βήμα για να τεθεί σε εφαρμογή η Συμφωνία Ειρήνης που υπογράφηκε από το Βόρειο και το Νότιο Σουδάν το 2005, θέτοντας τέλος στον αιματηρό εμφύλιο, που διήρκεσε δεκαετίες.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας εποπτεύεται από χιλιάδες ξένων, αλλά και Σουδανών παρατηρητών, αλλά και από επιτροπή του ΟΗΕ με επικεφαλής τον πρώην Τανζανό πρόεδρο Μπένζαμιν Μκάπα.