Ποσότητες γερμανικού χοιρινού, μολυσμένου με διοξίνη, ενδέχεται να έχουν πουληθεί και καταναλωθεί, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι του υπουργείου Γεωργίας στο Ανόβερο.

Χθες Τρίτη, ο αξιωματούχος του υπουργείου Γεωργίας της Κάτω Σαξωνίας, Φρίντριχ-Οτο Ρίπκε, επέμεινε ότι κανένας χοίρος από όσους σφαγιάστηκαν τον Δεκέμβριο σε αγρόκτημα κοντά στο Βέρντεν και πουλήθηκαν ήταν μολυσμένος με περισσότερο από ένα πικογραμμάριο διοξίνης ανά γραμμάριο λίπους, δηλαδή εντός του ευρωπαϊκού ορίου.

Χθες, θανατώθηκαν 140 χοίροι στο αγρόκτημα, όταν ένα από τα ζώα που βρίσκονταν εκεί βρέθηκε ότι ήταν μολυσμένο πάνω από το επιτρεπτό όριο, με 1,5 πικογραμμάρια.

Βοηθός του Ρίπκε δήλωσε ότι δεν είχε ενημερωθεί πλήρως για τα ευρήματα των κτηνιάτρων προτού μιλήσει στους δημοσιογράφους.

Οι χοίροι είχαν τραφεί με ένα μείγμα τροφής που περιείχε λίπος από μία εταιρία, την Harles & Jentzsch, η οποία παραδέχτηκε ότι προσπαθεί από τον Μάρτιο του περασμένου χρόνου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τα παράνομα επίπεδα διοξίνης στα λίπη της.

Το σκάνδαλο ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα. Αρχικά μόνο αβγά από περίπου 12 αγροκτήματα βρέθηκαν μολυσμένα. Το αγρόκτημα στο Βέρντεν είναι το πρώτο όπου χοίροι βρέθηκαν να έχουν απορροφήσει ασυνήθιστα επίπεδα διοξίνης.

Η Κίνα απάντησε σήμερα στο σκάνδαλο αναστέλλοντας τις εισαγωγές χοιρινού και αβγών από τη Γερμανία.