Ο ηγέτης των Χούθι της Υεμένης, Αμπντούλ Μαλίκ αλ Χούθι, δήλωσε σήμερα ότι το σιιτικό κίνημα «θα κλιμακώσει περαιτέρω» τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία αν η ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Γάζα δεν σταματήσει.

Οι Χούθι που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν εξαπολύουν από τα μέσα Νοεμβρίου επιθέσεις σε εμπορικά πλοία με drones και πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα, σε αυτό που περιγράφουν ως πράξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Σήμερα ανακοίνωσαν πως εκτόξευσαν πυραύλους κατά δύο πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Τη σχετική είδηση γνωστοποίησε ο εκπρόσωπός τους, προκαλώντας ελαφριές ζημιές σε εμπορικό πλοίο που έπλεε στα ανοικτά των ακτών της Χοντέιντα της Υεμένης.

Ο εκπρόσωπος τους Γιαχία Σαρία σημείωσε ότι οι Χούθι εκτόξευσαν πυραύλους κατά του Morning Tide και του Star Nasia, λέγοντας ότι τα πλοία, με σημαία Μπαρμπέιντος και Νήσων Μάρσαλ αντίστοιχα, ήταν ένα βρετανικό και ένα αμερικανικό σκάφος.

Το Star Nasia πρόκειται για ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο με σημαία Νήσων Μάρσαλ, και στοχοθετήθηκε ενώ βρισκόταν σε απόσταση περίπου 53 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά του Άντεν της Υεμένης και έπλεε προς νότο.