Μετά το σοκ που προκάλεσε χθες ο θάνατος μιας κτηνοτρόφου και της 14χρονης κόρης της, η κινητοποίηση των γάλλων αγροτών εντάθηκε σήμερα, με νέα οδοφράγματα και με στόχο να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση του Γκαμπριέλ Ατάλ, ώστε οι αγρότες να λάβουν γρήγορες απαντήσεις στα αιτήματά τους.

Χθες τα ξημερώματα, αυτοκίνητο προσέκρουσε σε ένα οδόφραγμα που είχαν στήσει αγρότες στη νοτιοδυτική Γαλλία, σκοτώνοντας επί τόπου μια γυναίκα και τραυματίζοντας σοβαρά τον σύζυγό της και την κόρη της, η οποία αργότερα κατέληξε. Το συνδικάτο Νέοι Αγρότες (Jeunes Agriculteurs) ανέφερε ότι το αυτοκίνητο προσπάθησε να περάσει με το ζόρι από το μπλόκο. Νωρίς σήμερα το πρωί, αγρότες που επέβαιναν σε τουλάχιστον 200 τρακτέρ εισέβαλαν στον περιφερειακό δρόμο της μεγάλης πόλης του Μπορντό, ενός νευραλγικού κέντρου μεταξύ Παρισιού και Ισπανίας, εμποδίζοντας την κυκλοφορία, για να εκφράσουν τα αιτήματα της «οργισμένης αγροτιάς».

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη στα νοτιοδυτικά της χώρας με τον αποκλεισμό ενός αυτοκινητοδρόμου, ο οποίος συνεχίζεται, και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη Γαλλία.

«Οι ενέργειες θα αυξηθούν σήμερα Τετάρτη και οδοφράγματα μπορεί να στηθούν και στο Παρίσι», είπε χθες το βράδυ, μιλώντας στο TF1, ο πρόεδρος του μεγαλύτερου συνδικάτου των αγροτών, του FNSEA, Αρνό Ρουσό. «Δεν αποκλείω καμία επιλογή», είπε ο ίδιος, ερωτηθείς αν οι διαδηλώσεις ενδέχεται να φθάσουν και στην περιοχή της πρωτεύουσας. Οι διαδηλώσεις μεταφέρθηκαν από γειτονικές χώρες, όπως η Γερμανία, και συμπίπτουν με την εντατικοποίηση της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των ευρωεκλογών.

Οι κινητοποιήσεις αυτές είναι η πρώτη μεγάλη πρόκληση για τον νέο πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος τη Δευτέρα είχε συναντήσεις με το FNSEA και το συνδικάτο Νέοι Αγρότες, ενώ χθες, Τρίτη, συναντήθηκε με την Αγροτική Συνομοσπονδία και το Coordination rurale.