Περίπου 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Καζακστάν και την Κίνα μετά τον σεισμό των 7 βαθμών, που σημειώθηκε στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ και έγινε αισθητός και στο γειτονικό Κιργιστάν. Ο σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά τις 02:00 τα ξημερώματα της Τρίτης (20:00 ώρα Ελλάδας της Δευτέρας) στην επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας, περίπου 140 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Ακσού, και είχε εστιακό βάθος 27 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS).

Στην Κίνα έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι δύο είναι σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με ανάρτηση των Αρχών της επαρχίας Άκτσι, ενώ 47 κτίρια κατέρρευσαν σε όλη τη χώρα και 78 υπέστησαν υλικές ζημιές. Στο Αλμάτι, τη μεγαλύτερη πόλη του Καζακστάν, όπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι βλέπουν περισσότερα από 27 ρήγματα, 44 άνθρωποι ζήτησαν ιατρική βοήθεια για διάφορους τραυματισμούς.

Όπως επισημάνθηκε σήμερα από το υπουργείο Υγείας της χώρας, οκτώ εξ αυτών εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Εικόνες που δημοσιεύθηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν κατοίκους του Αλμάτι να έχουν βγει στους δρόμους τη νύχτα μετά τον σεισμό, παρά το ψύχος, ενώ η θερμοκρασία είχε πέσει κάτω από τους δέκα βαθμούς Κελσίου. Σήμερα το πρωί η σεισμολογική υπηρεσία του Καζακστάν ανακοίνωσε ότι δύο νέοι σεισμοί, μεγέθους 5,2 και 5,3 βαθμών, σημειώθηκαν περίπου στις 10:00 (τοπική ώρα, 06:00 ώρα Ελλάδας) στην ίδια περιοχή και έγιναν αισθητοί στο Αλμάτι.

Η κατάσταση στην πόλη είναι ήρεμη, αλλά τα σχολεία παρέμειναν σήμερα κλειστά.

Η καζακική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγιεφ θα βρεθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη το Αλμάτι. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό.