Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κατς, που προσκλήθηκε για συνομιλίες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για το φλέγον ζήτημα της Μέσης Ανατολής, δήλωσε κατά την άφιξή του σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες ότι θα ζητήσει την υποστήριξη των ευρωπαίων ομολόγων του για τη διάλυση της Χαμάς και για την επιστροφή όλων των ομήρων.

«Βρίσκομαι εδώ, για να ακούσω τους ευρωπαίους ομολόγους μου και να συζητήσω μαζί τους δύο βασικά ζητήματα: πρώτον, την επιστροφή όλων των ομήρων, συμπεριλαμβανομένου αυτού εδώ του μωρού και όλων των νέων γυναικών», δήλωσε αρχικά στους δημοσιογράφους ο Ίσραελ Κατς, δείχνοντας τις φωτογραφίες των απαχθέντων, μεταξύ των οποίων τεσσάρις νέες ισραηλινές γυναίκες- όμηροι, που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς. «Είναι επείγον. Είναι πολύ σημαντικό να τους φέρουμε πίσω σύντομα», είπε ο Κατς και πέρασε στο δεύτερο ζήτημα.

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι ήρθε στις Βρυξέλλες, για να εξασφαλίσει την υποστήριξη των Ευρωπαίων στον πόλεμο, που διεξάγει η χώρα του για τη διάλυση της Χαμάς. «Πρέπει να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια των πολιτών του Ισραήλ», πρόσθεσε. Το απόγευμα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες με τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ αλ Μάλικι, ενώ θα υπάρξουν ξεχωριστές διαβουλεύσεις με τους ομολόγους του από την Αίγυπτο, Σάμεχ Σούκρι, την Ιορδανία, Αϊμάν Σαφάντι και τη Σαουδική Αραβία, Φαϊζάλ μπεν Φαρχάν, καθώς και με το γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου.

«Αυτό που θέλουμε είναι να οικοδομήσουμε μια λύση δύο κρατών. Ας το συζητήσουμε», είπε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος σήμερα το πρωί στο Συμβούλιο. Την ώρα που ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επαναλαμβάνει την αντίθεσή του στη λεγόμενη λύση «δύο κρατών», ο Ζ. Μπορέλ τόνισε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να οικοδομήσει την ειρήνη «μόνο με στρατιωτικά μέσα» και απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους διερωτήθηκε: «Ποιες είναι οι άλλες λύσεις τις οποίες σκέπτονται; Να κάνουν όλους τους Παλαιστινίους να φύγουν; Να τους σκοτώσουν; Ήδη έχουν σκοτωθεί 25.000 στη Γάζα, το 70% γυναίκες και παιδιά».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι έχει παρουσιάσει στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ «μια παγκόσμια προσέγγιση, για να προχωρήσουμε προς τη διαρκή ειρήνη», αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι Ευρωπαίοι έχουν λίγα μέσα, για να πιέσουν το Ισραήλ.