Οποιαδήποτε επίθεση των ΗΠΑ στους Χούθι της Υεμένης δεν θα μείνει αναπάντητη, δήλωσε σήμερα σε μια ομιλία που μεταδόθηκε από την τηλεόραση ο ηγέτης της οργάνωσης, Αμπντέλ Μάλεκ αλ-Χούθι.

Είπε πως οποιαδήποτε τέτοια απάντηση θα είναι μεγαλύτερη από την πρόσφατη κατά την οποία μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πύραυλοι των Χούθι έθεσαν στο στόχαστρο αμερικανικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Καμπανάκι» από το ΣΑ του ΟΗΕ για την Ερυθρά Θάλασσα – «Να σταματήσουν αμέσως οι επιθέσεις των Χούθι»

Να σταματήσουν «αμέσως» οι επιθέσεις των Χούθι εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα απαίτησε χθες, Τετάρτη (10/1) με απόφασή του το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη να τηρήσουν το εμπάργκο όπλων σε βάρος των υεμενιτών ανταρτών.

Το κείμενο, το οποίο καταρτίστηκε από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, υιοθετήθηκε με 11 ψήφους υπέρ και 4 αποχές (Ρωσία, Κίνα, Αλγερία, Μοζαμβίκη).

«Καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο» τις «τουλάχιστον 24» επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων «από τη 19η Νοεμβρίου».

Αξιώνει οι Χούθι να «βάλουν άμεσο τέλος» στις επιθέσεις αυτές, «που παρακωλύουν το διεθνές εμπόριο και υπονομεύουν τα δικαιώματα και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας» καθώς και «την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Το κείμενο εμμέσως πλην σαφώς εγκρίνει τη δράση του διεθνούς συνασπισμού που δημιούργησε η Ουάσιγκτον για την προστασία των εμπορικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή στρατηγικής σημασίας. Απαιτεί ακόμη οι Χούθι να αφήσουν ελεύθερο το Galaxy Leader, πλοίο μεταφοράς αυτοκινήτων που διαχειρίζεται ιαπωνική εταιρεία και συνδέεται με ισραηλινό επιχειρηματία, το οποίο έχει 25μελές πλήρωμα. Παραμένει στα χέρια των υεμενιτών ανταρτών από τη 19η Νοεμβρίου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το AFP και το Reuters επιμένοντας στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, «καταγράφει» το δικαίωμα των κρατών μελών να προστατεύουν τα πλοία τους από αυτές τις επιθέσεις, σημειώνεται στο κείμενο.