Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας, η ανώτατη δικαστική αρχή της χώρας, ακύρωσε σήμερα την απελευθέρωση 11 καταδικασθέντων σε υπόθεση ομαδικού βιασμού, δίδοντας εντολή να επιστρέψουν σε καθεστώς κράτησης. Οι 11 άνδρες είχαν κριθεί ένοχοι για τον ομαδικό βιασμό της Μπιλκίς Μπάνο, μιας εγκύου, στο δυτικό κρατίδιο Γκουτζαράτ το 2002, στη διάρκεια κάποιων από τις χειρότερες διαθρησκευτικές ταραχές, που έχουν σημειωθεί από την ανεξαρτησία της χώρας.

Η Μπιλκίς Μπάνο και δύο από τα παιδιά της ήταν οι μόνοι που επέζησαν από ομάδα μουσουλμάνων, που δέχθηκε επίθεση από πλήθος ινδουιστών στο κρατίδιο αυτό. Επτά από τους 14 ανθρώπους που δολοφονήθηκαν τότε ήταν μέλη της οικογένειάς της, μεταξύ των οποίων και η τριών ετών κόρη της. Οι 11 καταδικασθέντες απελευθερώθηκαν τον Αύγουστο του 2022 κατόπιν σύστασης ομάδας ειδικών της κυβέρνησης του κρατιδίου. Αυτοί θα πρέπει τώρα να επιστρέψουν στη φυλακή εντός δύο εβδομάδων, βάσει της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που έχει την έδρα του στο Νέο Δελχί.

«Το αίτημά τους για την προστασία της ελευθερίας τους απορρίφθηκε», ανακοίνωσε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο. «Η διατήρηση της ελευθερίας τους δε θα ήταν συμβατή με το κράτος δικαίου», πρόσθεσε το Ανώτατο Δικαστήριο, σημειώνοντας ότι τα «επιχειρήματα που απευθύνονται στο συναίσθημα είναι κενά μπροστά στα γεγονότα».