Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τις ισορροπίες στην Ευρώπη, με την Γερμανία να σπάει την ουδέτερη στάση της και να εξοπλίζεται ξανά, ενώ ετοιμάζεται να στείλει και στρατό στα σύνορα του ΝΑΤΟ, υπό το φόβο επίθεσης του Πούτιν.

Συγκεκριμένα, συμμετέχει στο πρόγραμμα Forward Presence που λαμβάνουν μέρος οι ΗΠΑ, Βέλγιο, Τσεχία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία. Στόχος είναι να σταλούν μάχιμες μονάδες σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, ώστε να υπάρχει ετοιμοπόλεμος στρατός σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης.

Σύμφωνα με το Politico, το Βερολίνο θα στείλει στη Λιθουανία την νέα ταξιαρχία Panzerbatallion 203 από το Augustdorf της βόρειας Ρηνανίας, που αποτελείται κυρίως από τεθωρακισμένα άρματα μάχης Leopard 2.

Μάλιστα, η Γερμανία αναμένεται να καλύψει τόσο το κόστος παραμονής, όσο και την δημιουργία στρατιωτικής βάσης.

Ωστόσο, δημιουργούνται διάφορα ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος, καθώς η συγκεκριμένη ταξιαρχία χρειάζεται σχεδόν 30 εκατομμύρια ευρώ για να λειτουργήσει και αυτό μόνο όσο εδρεύει στη Γερμανία. Έτσι, από τη στιγμή που θα είναι σε ξένο έδαφος το λειτουργικό κόστος θα ανέβει, κάτι που θα δοκιμάσει την οικονομία της, που δεν είναι σχεδιασμένη για να στηρίζει στρατιωτικά εγχειρήματα.