Ένας στρατιώτης της Βρετανίας θα περάσει από δίκη, επειδή κατηγορείται ότι δολοφόνησε δύο Ιρλανδούς κατά τη διάρκεια της «Ματωμένης Κυριακής» του 1972.

Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές της Βόρειας Ιρλανδίας, πρόκειται για βετεράνο, που κατηγορείται επιπλέον και για πέντε απόπειρες ανθρωποκτονίας.

Ο Μίκι Μακίνεϊ που έχασε τον αδερφό του Ουίλιαμ εκείνη την μέρα, μίλησε στο BBC και είπε ότι περίπου 52 χρόνια μετά τα γεγονότα «οι μάρτυρες πεθαίνουν», οπότε ζήτησε να ολοκληρωθεί γρήγορα η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

Υπενθυμίζεται, ότι στις 30 Ιανουαρίου 1972 13 Καθολικοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν και άλλοι 14 τραυματίστηκαν όταν Βρετανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ σε μια πορεία Ιρλανδών εθνικιστών στο Λοντοντέρι. Επί 30 χρόνια, στις Ταραχές της Βόρειας Ιρλανδίας συγκρούονταν οι εθνικιστές Ιρλανδοί, στην πλειονότητά τους Καθολικοί, που τάσσονταν υπέρ της ένωσης με την Ιρλανδία, με τους ενωτικούς Προτεστάντες, που υποστήριζαν την παραμονή της περιοχής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 2010 η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε επισήμως συγγνώμη για τον «άδικο και αδικαιολόγητο» θάνατο των 13, αφού η δικαστική έρευνα που είχε προηγηθεί έκρινε ότι τα θύματα ήταν αθώα και δεν αποτελούσαν κίνδυνο για τους στρατιώτες.

Το 2019 οι εισαγγελικές αρχές της Βόρειας Ιρλανδίας ξεκίνησαν προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του «στρατιώτη Φ» (το όνομά του δεν ανακοινώθηκε) για δύο φόνους, εκείνους του Τζέιμς Ρέι και του Ουίλιαμ Μακίνεϊ, καθώς και για πέντε απόπειρες ανθρωποκτονίας στις ταραχές της Ματωμένης Κυριακής. Τον Ιούλιο του 2021 το γραφείο που είναι αρμόδιο για την άσκηση διώξεων ανακοίνωσε ότι η έρευνα μπήκε στο αρχείο, όμως το Ανώτατο Δικαστήριο του Μπέλφαστ ακύρωσε αυτήν την απόφαση και οι έρευνες συνεχίστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022.

Μετά το τέλος των Ταραχών, μόνο ένας Βρετανός στρατιώτης έχει καταδικαστεί: στις αρχές του 2023 επιβλήθηκε ποινή τριών ετών με αναστολή στον Ντέιβιντ Χόλντεν ο οποίος σκότωσε έναν άνδρα, πυροβολώντας τον στην πλάτη, σε ένα φυλάκιο ελέγχου το 1988. Ο Χόλντεν υποστήριζε ότι πυροβόλησε κατά λάθος επειδή τα χέρια του ήταν ιδρωμένα.