Βαθιά μέσα στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται πλέον οι ισραηλινές δυνάμεις, με την τρίτη φάση του πολέμου να είναι σε πλήρη εξέλιξη. Αεροπορικά πλήγματα ισοπεδώνουν τη Γάζα απ άκρη σ’ άκρη, με τη Χαν Γιουνίς, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του θύλακα, να σφυροκοπάται ανελέητα.

Ο Mohammed Ghalayini, ένας Βρετανοπαλαιστίνιος παγιδευμένος στη Χαν Γιουνίς είπε ότι οι άνθρωποι που ζουν στην πολιορκημένη πόλη δοκιμάζονται καθημερινά, προσπαθώντας να επιβιώσουν υπό συνεχείς βομβαρδισμούς, χωρίς ρεύμα εδώ και δύο μήνες. Είπε ότι ο ίδιος και η οικογένειά του έχουν φαγητό για πέντε ημέρες και ότι το μοιράζονται όσο το δυνατόν καλύτερα.

«Η ζωή είναι πολύ τρομακτική και αβέβαιη. Δεν ξέρεις αν η περιοχή σου θα είναι η επόμενη. Ζω στο κέντρο της Χαν Γιουνίς, φαντάζομαι ότι οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται στην άλλη πλευρά. Κάθε μέρα είναι ένας αγώνας. Εγώ και οι συγγενείς μου περάσαμε τρεις ώρες γεμίζοντας δοχεία με νερό, καθώς η κύρια παροχή νερού ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά εδώ και 10 ημέρες», δήλωσε στο Al Jazeera. Στην ερώτηση γιατί δεν προσπάθησε να εγκαταλείψει την πόλη ο Ghalayini απάντησε: «Θα εγκατέλειπες το σπίτι σου αν σε διέταζε κάποιος πιο ισχυρός από σένα; Ο κόσμος δεν θέλει να φύγει γιατί αυτά είναι τα σπίτια μας. Επίσης, με το να φύγει κανείς δεν σημαίνει ότι εξασφαλίζει και την ασφάλειά του. Πουθενά δεν υπάρχει ασφάλεια από το χέρι του κτηνώδους ισραηλινού στρατού που εκτελεί μία χαρακτηριστική περίπτωση γενοκτονίας».

Βίαιοι εκτοπισμοί

Και πράγματι, ο εφιάλτης επεκτάθηκε από τις ισοπεδωμένες βόρειες περιοχές και στη νότια Γάζα, με χιλιάδες εκτοπισμένους, που μετακινήθηκαν στα μέρη αυτά πριν μερικές εβδομάδες, και οι οποίοι καλούνται ξανά να βρουν καταφύγιο αλλού. Πού; Κανείς δεν γνωρίζει αφού δεν υπάρχει ασφαλές μέρος πουθενά σε ολόκληρη τη Γάζα. Τα στοιχεία του ΟΗΕ (UNRWA) κάνουν λόγο για περίπου 1,8 εκατομμύρια βίαια εκτοπισμένους Παλαιστινίους, αριθμός που αντιστοιχεί στο 80% του συνολικού πληθυσμού της Γάζας.

«Ένα νέο κύμα είναι σε εξέλιξη, η κατάσταση επιδεινώνεται κάθε λεπτό. Δεν υπάρχει καμία ασφαλής ζώνη, ολόκληρη η Λωρίδα της Γάζας έχει γίνει ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη του πλανήτη. Δεν μπορούν να πάνε πουθενά, καθώς ακόμη και οι προσφυγικοί καταυλισμοί της UNRWA έχουν γεμίσει ασφυκτικά» δηλώνει η αρμόδια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Μια περιφερειακή έξοδος των Παλαιστινίων από τη Γάζα θα ήταν «καταστροφική», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (HCR) Φίλιπο Γκράντι, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Γάζας είναι ήδη πρόσφυγες του πρώτου (ισραηλινο-αραβικού) πολέμου» του 1948-1949, προσθέτει αναφερόμενος στην εξορία των Παλαιστινίων το 1948, γνωστή και ως Νάκμπα, όταν σχεδόν 760.000 Παλαιστίνιοι έφυγαν ή εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους.

Το πέρασμα της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, είναι το μόνο σημείο εξόδου από το παλαιστινιακό έδαφος που δεν ελέγχεται πλήρως από το Ισραήλ. Επί του παρόντος, μόνο ξένοι πολίτες και μερικοί τραυματίες μπόρεσαν να φύγουν από το παλαιστινιακό έδαφος. Η Ράφα είναι επίσης το μόνο σημείο εισόδου για την ανθρωπιστική βοήθεια.

Σύμφωνα με τον Γκράντι, μια νέα έξοδος «θα ήταν ένα πρόσθετο βάρος για τον προσφυγικό πληθυσμό, τον παλαιστινιακό λαό και την περιοχή». Κατά τη γνώμη του, η προτεραιότητα είναι επομένως «μια επιστροφή στην εκεχειρία, την οποία θα ακολουθήσει μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και μια ακόμη πιο σταθερή παύση των εχθροπραξιών», με την αύξηση παράλληλα της ανθρωπιστικής βοήθειας που μεταφέρεται στη Γάζα, την οποία κρίνει «σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκή».

Ο τελευταίος απολογισμός

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 16.500, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και περισσότερα από 7.100 παιδιά. Μόνο στη Λωρίδα της Γάζας οι νεκροί έφτασαν τις 16.248, οι αγνοούμενοι τις 7.600, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 43.600 ανθρώπους.

Ο Γκουτέρες πάτησε το «κουμπί πανικού» του ΟΗΕ

Ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, επικαλέστηκε, σήμερα, το άρθρο 99 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, αυτό που θεωρείται ευρέως ως το πιο ισχυρό διπλωματικό εργαλείο που έχει στη διάθεσή του.

Σε επιστολή του προς το ΣΑ του ΟΗΕ, ο Γκουτέρες επικαλέστηκε το άρθρο 99, το οποίο ορίζει ότι «ο Γενικός Γραμματέας μπορεί να θέσει υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας κάθε θέμα που κατά τη γνώμη του μπορεί να απειλήσει τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας». Είναι η πρώτη φορά που ο γγ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επικαλείται το εν λόγω άρθρο από τότε που ανέλαβε τον ρόλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ την 1η Ιανουαρίου 2017.

Στην επιστολή, ο Γκουτέρες καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να πιέσει για την αποτροπή ανθρωπιστικής καταστροφής και απευθύνει έκκληση για την κήρυξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Γάζα. «Η κατάσταση επιδεινώνεται γρήγορα σε μια καταστροφή με δυνητικά μη αναστρέψιμες συνέπειες για το σύνολο των Παλαιστινίων και για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», έγραψε. «Μια τέτοια έκβαση πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος». Η διεθνής κοινότητα έχει «την ευθύνη να χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή της για να αποτρέψει την περαιτέρω κλιμάκωση και να τερματίσει αυτή την κρίση», δήλωσε ο Γκουτέρες.

Αντόνιο Γκουτιέρες

Την ίδια ώρα προειδοποίησε για το ενδεχόμενο μίας «πλήρους κατάρρευσης της δημόσιας τάξης σύντομα» στη Γάζα. «Με τους συνεχείς βομβαρδισμούς των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και την απουσία καταφυγίου ή των ελαχίστων για να επιβιώσει κανείς, αναμένω μια πλήρη κατάρρευση της δημόσιας τάξης σύντομα λόγω των συνθηκών απόγνωσης, κάτι που θα καταστήσει αδύνατη μια ανθρωπιστική βοήθεια, ακόμα και περιορισμένη», γράφει ο Αντόνιο Γκουτέρες. «Μια ακόμη χειρότερη κατάσταση θα μπορούσε να δημιουργηθεί, περιλαμβανομένων επιδημιών και μιας οξείας πίεσης προς μαζικές μετακινήσεις προς τις γειτονικές χώρες», προσθέτει.

Την ώρα που η ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρεται από το σημείο διέλευσης της Ράφα μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας είναι «ανεπαρκής», «απλά αδυνατούμε να φθάσουμε σε εκείνους που έχουν ανάγκη από βοήθεια στο εσωτερικό της Γάζας», τονίζει. «Οι δυνατότητες των Ηνωμένων Εθνών και των ανθρωπιστικών εταίρων τους έχουν αποδεκατιστεί από τις ελλείψεις ανεφοδιασμών, την έλλειψη καυσίμων, τη διακοπή των επικοινωνιών και την αυξανόμενη ανασφάλεια. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν σοβαρό κίνδυνο κατάρρευσης του ανθρωπιστικού συστήματος. Η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία προς μία καταστροφή, που θα μπορούσε να έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες για τους Παλαιστινίους στο σύνολό τους και για την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή», προειδοποιεί ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Έκκληση και από τους G7

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη κάλεσαν σήμερα να υπάρξουν περισσότερες ανθρωπιστικές παύσεις στις μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα. «Χρειάζεται πιο επείγουσα δράση για να αντιμετωπιστεί η επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα και να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες αμάχων. Υποστηρίζουμε και ενθαρρύνουμε περαιτέρω ανθρωπιστικές παύσεις ώστε να καταστεί αυτό δυνατό», υποστήριξαν οι ηγέτες της G7 σε κοινή δήλωση μετά την ψηφιακή τους σύνοδο κορυφής, ενώ κάλεσαν το Ιράν να απόσχει από την παροχή υποστήριξης στη Χαμάς καθώς και στους μαχητές της Χεζμπολάχ και στους αντάρτες Χούτι στην περιοχή.

Κωφεύει το Ισραήλ – Ακολουθεί το αρχικό του σχέδιο

Palestinians mourn relatives killed in the Israeli bombardment of the Gaza Strip, in front of the morgue in Deir al Balah, Tuesday, Oct. 31, 2023. ( AP Photo/Fatima Shbair)

Υπενθυμίζεται ότι από τις πρώτες ημέρες της έναρξης των ισραηλινών επιχειρήσεων έχει διαρρεύσει ένα εφιαλτικό ισραηλινό σχέδιο περί βίαιης απομάκρυνσης ολόκληρου του πληθυσμού της Γάζας από την Λωρίδα. Στο πλήθος των διαρροών και των δημοσιευμάτων για τα ισραηλινά πλάνα έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη ρεπορτάζ, αυτή τη φορά από το αμερικανικό δίκτυο CNN.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη φάση της χερσαίας επιχείρησης θα κρατήσει μέχρι τον Ιανουάριο, με το Ισραήλ να προχωρά στη συνέχεια σε μικρές στοχευμένες επιχειρήσεις κατά στελεχών και μαχητών της Χαμάς. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ολοκληρωτική ισοπέδωση της Λωρίδας της Γάζας ήταν το βασικό σχέδιο εξ αρχής, αμέσως μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Κίνδυνος για ακραία εγκλήματα

Ο επικεφαλής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ Φόλκερ Τουρκ προχώρησε σε ακόμη μια δραματική έκκληση ζητώντας από τις εμπλεκόμενες πλευρές αυτοσυγκράτηση. Σε νέο μήνυμά του υπογραμμίζει τον κίνδυνο να σημειωθούν ακόμη μεγαλύτερες ακρότητες στη Γάζα και σημειώνει «οι συνάδελφοί που περιγράφουν την κατάσταση ως “αποκαλυπτική”. Σε αυτές τις συνθήκες υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για ακραία εγκλήματα. Πρέπει να ληφθούν μέτρα άμεσα και από τα δύο μέρη και από τα κράτη, ιδιαίτερα εκείνα που έχουν την επιρροή να αποτρέψουν τέτοια εγκλήματα».

Την ίδια ώρα η αρμόδια υπηρεσία για το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα καλεί σε νέα ανθρωπιστική εκεχειρία επισημαίνοντας ότι η πρόσφατη παύση τους επέτρεψε να φτάσουν σε 250.000 ανθρώπους «αλλά η διανομή βοήθειας είναι τώρα αδύνατη, ενώ κινδυνεύουν και οι ζωές των εργαζομένων»