Με τις ισραηλινές δυνάμεις να έχουν εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας, και τις μάχες να μαίνονται, οι αποκαλύψεις για ένα οργανωμένο σχέδιο εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη γη τους είναι καταιγιστικές.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει επίσημα ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις επικεντρώνονται στη βόρεια Γάζα, όπου θεωρείται ότι η παλαιστινιακή οργάνωση της Χαμάς έχει τις εγκαταστάσεις και την κυρίως βάση της, όμως τα χτυπήματα επεκτείνονται σε ολόκληρη τη Λωρίδα, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αμάχους κατά εκατοντάδες καθημερινά. Στη «μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή» του πλανήτη, όπως έχει χαρακτηριστεί η Λωρίδα της Γάζας, κατοικούν περίπου 2,3 εκ. άνθρωποι, οι οποίοι – όπως και τα εδάφη της με συνολική έκταση 360 τ.χλμ. – έχουν πλέον μπει στο «στόχαστρο» του Ισραήλ.

Διωγμός

Το ζήτημα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις από χθες, όταν ο ισραηλινός ιστότοπος Mekomit αλλά και τα Wikileaks έδωσαν στη δημοσιότητα έγγραφο στα εβραϊκά, με ημερομηνία 13 Οκτωβρίου, το οποίο φέρεται να έχει συνταχθεί από το ισραηλινό υπουργείο Πληροφοριών λίγες ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς. Στο δεκασέλιδο κείμενο περιγράφεται ο στρατηγικός σχεδιασμός για πλήρη απομάκρυνση των Παλαιστινίων από τα εδάφη τους και τον εξαναγκασμό τους να επιβιώσουν σε αιγυπτιακό έδαφος.

Τι προβλέπει το σχέδιο τεσσάρων σημείων:

  • Εντολή στους Παλαιστίνιους πολίτες να εκκενώσουν τη βόρεια Γάζα υπό την απειλή χερσαίων επιχειρήσεων.
  • Χερσαίες επιχειρήσεις από τη βόρεια προς τη νότια Γάζα.
  • Οι διαδρομές στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα προς την Αίγυπτο να παραμείνουν ανοιχτές.
  • Δημιουργία «πόλεων» με σκηνές στο βόρειο Σινά και κατασκευή πόλεων για την μετεγκατάσταση Παλαιστινίων στην Αίγυπτο.

Από το υπουργείο Πληροφοριών επιβεβαιώνεται η ύπαρξη του εγγράφου, ωστόσο το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου υποβαθμίζει τη σημασία του υποστηρίζοντας ότι είναι μια υπόθεση εργασίες, ότι δεν είναι κάτι δεσμευτικό και δεν έχει συζητηθεί με αξιωματούχους.

Και η Ελλάδα στο κάδρο

Το απόρρητο έγγραφο του Ισραήλ, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Mekomit, αναφέρει επίσης ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αξιοποιηθούν, έτσι ώστε να ασκήσουν πίεση στην Αίγυπτο να δεχθεί τους κατοίκους της Γάζας αλλά «και να αξιοποιήσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και ιδιαίτερα την Ελλάδα και την Ισπανία καθώς και τον Καναδά, να υποδεχθούν και να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες που θα εγκαταλείψουν τη Γάζα».