Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν κάλεσε το Σάββατο το Ισραήλ, το οποίο επανέλαβε τους βομβαρδισμούς του στη Λωρίδα της Γάζας, να προστατεύσει τους άμαχους Παλαιστίνιους, προϋπόθεση – σύμφωνα με τον ίδιο – για μια νίκη επί του πεδίου κατά της Χαμάς.

Ο πρώην στρατηγός, ο οποίος πολέμησε κυρίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και ηγήθηκε της μάχης κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, εξήγησε ότι κράτησε «ένα ή δύο πράγματα για τη μάχη μέσα σε πόλεις», κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Φόρουμ για την Εθνική Άμυνα του Ινστιτούτου Ρίγκαν, στην Καλιφόρνια.

«Το μάθημα που πρέπει να πάρει κανείς δεν είναι ότι έχει σίγουρη τη νίκη σε έναν πόλεμο στον αστικό ιστό, αν προστατεύει τους αμάχους. Το μάθημα είναι ότι δεν μπορεί κανείς να κερδίσει έναν πόλεμο στην πόλη παρά μόνο αν προστατεύει τους αμάχους», τόνισε.

«Σε αυτό το είδος μάχης, το κέντρο βάρους είναι ο άμαχος πληθυσμός. Και αν τον σπρώξετε στην αγκαλιά του εχθρού, αντικαθιστάτε μια τακτική νίκη με μια στρατηγική ήττα», πρόσθεσε, πιστεύοντας ότι «όπως η Χαμάς, το Ισλαμικό Κράτος ήταν βαθιά ριζωμένο σε αστικές περιοχές».

Η ομιλία του επικεφαλής του Πενταγώνου έγινε την επομένη της επανέναρξης των μαχών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, όπου ο ισραηλινός στρατός επανέλαβε τους βομβαρδισμούς του στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την επταήμερη εκεχειρία.