Οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, έχουν ένα συγκεκριμένο στόχο: Να εξοντώσουν τους ηγέτες της Χαμάς, όπου κι αν βρίσκονται.

Την εντολή φαίνεται πως την έχει δώσει ο ίδιος Μπέντζαμιν Νετανιάχου και οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών εξετάζουν τα πιθανά σχέδια για την εκτέλεση της αποστολής.

Στις 22 Νοεμβρίου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε δηλώσει «έχω δώσει οδηγίες στην Μοσάντ να ενεργήσει κατά των ηγετών της Χαμάς όπου και αν βρίσκονται». Για να συμπληρώσει ο υπουργός Άμυνας του Ισράηλ: «Οι ηγέτες της Χαμάς ζουν με δανεικό χρόνο».

Υπενθυμίζεται πως η ηγεσία της Χαμάς βρίσκεται εκτός της Λωρίδας της Γάζας, διασκορπισμένη, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σε Λίβανο, Τουρκία και Κατάρ.

Η Wall Street Journal υπενθυμίζει πως είναι τουλάχιστον η δεύτερη φορά που ο Νετανιάχου δίνει μια τέτοια εντολή. Το 1997 είχε ζητήσει τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ, ο οποίος βρισκόταν στην Ιορδανία. Η επιχείρηση ήταν πλήρως αποτυχημένη, οδηγώντας και στην απελευθέρωση του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς, του σεΐχη Αχμέντ Γιασίν.

Σύμφωνα με το ερευνητικό βιβλίο «Rise and Kill First» του Ισραηλινού δημοσιογράφου Ρόνεν Μπέργκμαν, το Ισραήλ από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου έχει διεξάγει 2.700 επιχειρήσει δολοφονίας στο εξωτερικό.

Αξιωματούχοι που επικαλείται η Wall Street Journal ανέφεραν πως δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει εάν το σχέδιο των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών προβλέπει την εκτέλεση ή τη σύλληψη των ηγετών. Όμως το βασικό ερώτημα είναι το πού θα γίνει η επιχείρηση και το πώς.

Πάντως μια δολοφονία σε ξένο έδαφος, όπως για παράδειγμα στο Κατάρ ή την Τουρκία, θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέες εντάσεις, με πιο ενεργή εμπλοκή τρίτων χωρών στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς. Επίσης εάν αυτές οι επιχειρήσεις πραγματοποιηθούν αυτή την περίοδο θα τορπιλίσουν κάθε διαμεσολαβητική προσπάθεια για απελεύθερων των ομήρων, υπογράμμισαν οι εν λόγω αξιωματούχοι στη Wall Street.

Υπάρχουν επίσης στο εσωτερικό του Ισραήλ και αυτοί που διαφωνούν με τις επιχειρήσεις εξόντωσης της ηγεσίας της Χαμάς. Όπως υπογραμμίζουν τέτοιες κινήσεις δεν πρόκειται να εξαφανίσουν την απειλή της Χαμάς, αλλά αντίθετα να ενισχύσουν την οργή των Παλαιστινίων κατά του Ισραήλ και τη δυναμική της παλαιστινιακής οργάνωσης.