Πολιτικός, στέλεχος της Χεζμπολάχ δήλωσε σήμερα πως ελπίζει πως η εκεχειρία θα συνεχιστεί και πως η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωσή του έχει αρχίσει να καταβάλλει αποζημίωση στους ανθρώπους που υπέστησαν απώλειες στη διάρκεια εβδομάδων ισραηλινών πληγμάτων στον νότιο Λίβανο.

Μετά την έναρξη του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ έχουν εμπλακεί στις χειρότερες εχθροπραξίες από το 2006, με τη Χεζμπολάχ να επιτίθεται σε ισραηλινές θέσεις στα σύνορα και το Ισραήλ να εξαπολύει αεροπορικά πλήγματα και πλήγματα πυροβολικού.

Όμως η διασυνοριακή βία έχει σταματήσει αφότου η Χαμάς –σύμμαχος της Χεζμπολάχ– κατέληξαν σε προσωρινή εκεχειρία την Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου. «Θεού θέλοντος, η εκεχειρία θα συνεχιστεί», δήλωσε ο βουλευτής και στέλεχος της Χεζμπολάχ Χασάν Φαντλάλαχ μετά τη συνάντησή του με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι.

Η βία στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και από τις δύο πλευρές των συνόρων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο έχουν σκοτώσει περίπου 100 ανθρώπους — 80 από αυτούς ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ. Οι εχθροπραξίες αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά την επιδρομή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ, πυροδοτώντας μια σύγκρουση που επεκτάθηκε στην περιοχή, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επικαλούμενος έκθεση της Χεζμπολάχ για τις ζημιές που προκάλεσαν οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο, ο Φαντλάλαχ είπε πως 37 κτίρια κατοικιών καταστράφηκαν πλήρως και άλλα 11 κάηκαν ολοσχερώς. Άλλα 1.500 σπίτια στον νότο υπέστησαν ζημιές διαφόρων βαθμών. Ο Φαντλάλαχ είπε πως ο Μικάτι συμφώνησε πως η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει αποζημίωση, μεταξύ άλλων και για τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα και τους ελαιώνες. Αυτή θα είναι ξεχωριστή από την αποζημίωση που θα πληρώσει η Χεζμπολάχ, πρόσθεσε. «Είναι αλήθεια πως εμείς, στη Χεζμπολάχ, αρχίσαμε να πληρώνουμε αποζημίωση… αλλά αυτό δεν σημαίνει καθόλου πως δεν αφορά την κυβέρνηση, πραγματικά την αφορά, και (ο Μικάτι) ανταποκρίθηκε πολύ», είπε ο Φαντλάλαχ.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε πως δαπάνησε πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια για αποζημιώσεις και ανοικοδόμηση μετά τον πόλεμο του 2006, στη διάρκεια του οποίου ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα μετέτρεψαν σε ερείπια ολόκληρες ζώνες νότιων προαστίων της Βηρυτού που τελούν υπό τον έλεγχο της Χεζμπολάχ.