Οι γερμανικές αρχές πραγματοποίησαν ευρεία επιχείρηση το πρωί της Πέμπτης με στόχο τον εντοπισμό επικίνδυνων ισλαμιστικών πυρήνων, ενώ στη χώρα πληθαίνουν οι απειλές κατά των Εβραίων, οι εντάσεις και ο διχασμός σχετικά με τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Bild, οι εν λόγω πυρήνες που εξαρθρώθηκαν φέρονται να συνδέονται και με το Ιράν. Περισσότεροί από 500 άνδρες της αστυνομίας και των υπηρεσιών κρατικής ασφάλειας έκαναν έφοδο σε τουλάχιστον 54 κτίρια σε ολόκληρη τη Γερμανία σε διάφορα ιδρύματα και κτίρια.

Η μεγαλύτερη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο, όπου ερευνήθηκαν περισσότεροι από 30 στόχοι με σημαντικότερο το «Ισλαμικό Κέντρο Αμβούργου» (IZH), ένα τζαμί – λέσχη, το οποίο φέρεται εκτος των άλλων να συνδέεται και με τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου που χρηματοδοτείται από το Ιράν.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, το IZH ιδρύθηκε το 1962 και, μαζί με την ιρανική πρεσβεία, αποτελεί το σημαντικότερο αντιπρόσωπο του Ιράν στη Γερμανία. Οι δραστηριότητες του IZH στοχεύουν στη διάδοση των ισλαμικών διδασκαλιών με σιιτικές-ιρανικές επιρροές στη Γερμανία και την Ευρώπη.

Στο στόχαστρο των αρχών βρέθηκαν και ακόμη πέντε συνδεδεμένες ομάδες με τo IZH. Η επιχείρηση των αρχών, όπως αναφέρουν πηγές στην Bild, πραγματοποιήθηκε με στόχο να εντοπιστούν στοιχεία «για πιθανή τεκμηρίωση των υποψιών κατά του IZH και των θυγατρικών οργανισμών του, αλλά και για να πέσει φως στη γενική δομή του συλλόγου».

Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ δήλωσε πως το IZH βρισκόταν υπό παρακολούθηση εδώ και καιρό από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος και έχει χαρακτηριστεί ως ισλαμιστική οργάνωση. Σύμφωνα με τη Bild έχει αναγνωριστεί από τις αρχές ως επικίνδυνη εστία ριζοσπαστικού ισλαμισμού και επιπλέον το γερμανικό κράτος σχεδιάζει την απαγόρευση όσων συλλόγων και οργανώσεων χρηματοδοτούνται από το Ιράν.

«Σε μια εποχή που πολλοί Εβραίοι αισθάνονται να απειλούνται» η Γερμανία «δεν θα ανεχθεί ούτε την ισλαμιστική προπαγάνδα κατά του Ισραήλ ούτε την αντισημιτική υποκίνηση», τόνισε η Φέιζερ.