Ένα υποβρύχιο κλάσης Ohio, ένας τύπος σκάφους που μπορεί να εξοπλιστεί με προηγμένους βαλλιστικούς πυραύλους ή πυραύλους κρουζ Tomahawk, έφτασε στη Μεσόγειο, καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενισχύουν την αμυντική τους θέση εν μέσω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Η CENTCOM, η πολεμική διοίκηση του υπουργείου Άμυνας που έχει την εξουσία επί των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και τη Δυτική και Κεντρική Ασία, ανάρτησε την Κυριακή μια φωτογραφία του υποβρυχίου στο X, πρώην Twitter, επιβεβαιώνοντας ότι έφτασε στην περιοχή, σύμφωνα με το Business Insider.

Η αποκάλυψη της θέσης του υποβρυχίου είναι σημαντική, καθώς η τοποθεσία των σκαφών συνήθως κρατείται μυστική για περιοχές ασφαλείας.

Η φωτογραφία της CENTCOM φαίνεται να δείχνει το σκάφος να πλέει μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Η διώρυγα του Σουέζ διέρχεται από την Αίγυπτο, η οποία συνορεύει με το Ισραήλ, και συνδέει τη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα.

Το ισραηλινό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ynet ανέφερε ότι το πυρηνικό υποβρύχιο που αναπτύχθηκε πρόσφατα στην περιοχή είναι το μεγαλύτερο από τα 14 βαλλιστικά υποβρύχια που ελέγχει το αμερικανικό ναυτικό και είναι εξοπλισμένο με βαλλιστικά πυρομαχικά.

Το Insider δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα την ακριβή παρουσία των όπλων επί του σκάφους. Παρόλα αυτά, συνολικά, ο στόλος των δύο δωδεκάδων πυρηνικών και ικανών υποβρυχίων φέρει περίπου τις μισές από όλες τις στρατηγικές θερμοπυρηνικές κεφαλές των ΗΠΑ.

Παραμένει ασαφές αν το υποβρύχιο απέπλευσε προς την περιοχή ως απάντηση σε νέες πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι η χρήση του μπορεί να είναι απαραίτητη ή αν η κίνηση είχε προγραμματιστεί προηγουμένως ως μέρος της τρέχουσας αμυντικής στρατιωτικής στάσης των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ έχουν στείλει ήδη δύο αεροπλανοφόρα, το USS Gerald Ford και το USS Dwight D. Eisenhower, στη Μεσόγειο.