Οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Ισραήλ συμφώνησαν στην επιβολή εκεχειρίας στη νότια Γάζα από σήμερα στις 09:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), η οποία θα συμπέσει με το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα, που συνδέει τον παλαιστινιακό θύλακα με την Αίγυπτο, δήλωσαν δύο αιγυπτιακές πηγές, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Το Ισραήλ πάντως φάνηκε να διαψεύδει ότι βρισκόταν σε εξέλιξη εκεχειρία στη νότια Γάζα, μισή ώρα αφότου έγιναν οι δηλώσεις από τις πηγές ασφαλείας στη γειτονική Αίγυπτο. «Προς το παρόν δεν υπάρχει εκεχειρία και ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα με αντάλλαγμα την απομάκρυνση των ξένων», ανέφερε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι πηγές επεσήμαναν νωρίτερα ότι η εκεχειρία θα διαρκέσει αρκετές ώρες, αν και δεν διευκρίνισαν πόσες ακριβώς. Επίσης σημείωσαν ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν το πέρασμα της Ράφα να παραμείνει ανοικτό ως τις 17:00 (τοπική ώρα) σήμερα στο πλαίσιο μιας αρχικής επαναλειτουργίας του για μία ημέρα.

Στη Ράφα, στα σύνορα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Σινά στην Αίγυπτο, βρίσκεται το μοναδικό χερσαίο πέρασμα από τον θύλακα προς μια περιοχή που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.

Εικόνες που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters δείχνουν φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια από αιγυπτιακές μη κυβερνητικές οργανώσεις να βρίσκονται στην πόλη αλ Αρίς στο Σινά σήμερα το πρωί αναμένοντας να λάβουν άδεια για το πολύωρο ταξίδι ως τη Ράφα.

Η ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν συγκεντρώσει διάφορες χώρες και οργανώσεις για τη Λωρίδα της Γάζας έχει συγκεντρωθεί στην αλ Αρίς περιμένοντας τη σύναψη συμφωνίας για την είσοδο της βοήθειας στον θύλακα και την απομάκρυνση από αυτόν των ξένων πολιτών, κάτι το οποίο επετεύχθη όπως δήλωσε χθες Κυριακή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έπειτα από επίσκεψή του στο Κάιρο.

Ωστόσο ο Σαλάμα Μάρουφ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς, είχε δηλώσει ότι δεν έχουν λάβει επιβεβαίωση από την αιγυπτιακή πλευρά για το άνοιγμα του περάσματος στη Ράφα.

Το Ισραήλ «δεν θα στοχοθετεί για κάποιες ώρες σήμερα τους δρόμους που οδηγούν στον νότο της Γάζας»

Στο μεταξύ, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα «αποφύγει» να πλήξει τους οδικούς άξονες που συνδέουν το βόρειο με το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, την ώρα που ετοιμάζει χερσαία επιχείρηση εναντίον του θύλακα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις «θα αποφύγουν να στοχοθετήσουν τους καθορισμένους άξονες από τις 08:00 ως τις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)», δήλωσε ο Αβιχάι Αντραέ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στην πλατφόρμα X.

«Για την ασφάλειά σας εκμεταλλευθείτε αυτό το διάστημα για να μετακινηθείτε από τα βόρεια και την πόλη της Γάζας προς τον νότο», πρόσθεσε.

Σε άλλη του ανακοίνωση ο στρατός επεσήμανε ότι έχει ορίσει δύο οδούς για την απομάκρυνση των πολιτών της Γάζας.

Το Ισραήλ έχει ζητήσει από τους κατοίκους του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας – περίπου 1,1 εκατ. ανθρώπους—να μετακινηθούν προς τα νότια, σημειώνοντας ότι πλήττει την πόλη της Γάζας με στόχο να καταστρέψει τα επιχειρησιακά κέντρα του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη Γάζα σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Εξάλλου το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι 2.750 κάτοικοι του θύλακα έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου και 9.700 έχουν τραυματιστεί. Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ισραήλ.